Majoritatea economiilor est-europene au crescut peste aşteptări în trimestrul al doilea, datorită cheltuielilor de consum şi a revenirii investiţiilor, dar avansul va încetini în curând, potrivit analiştilor citaţi de Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Creşterile economice din România, Polonia, Cehia şi Bulgaria au depăşit estimările analiştilor, potrivit datelor preliminare publicate miercuri. România este în frunte, cu un avans al PIB de 5,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce Ungaria a consemnat cel mai lent ritm din regiune, de 3,2%, superior totuşi celui de 2,2% din zona euro.

Economiile răsăritene, de la Marea Baltică la Marea Neagră, au crescut puternic în primul semestru datorită revenirii finanţărilor europene şi a creşterii exporturilor şi consumului, ca urmare a salariilor mai mari şi a facilităţilor guvernamentale.

În timp ce standardele de viaţă rămân încă în urma celor din Occident, deficitul acut de forţă de muncă şi funcţionarea fabricilor aproape de capacitatea maximă ar putea face ca expansiunea rapidă să nu fie sustenabilă.

”Această perioadă de aur a creşterii economice puternice în Europa Centrală şi de Est se va încheia în curând. Creşterea va atinge probabil nivelul maxim în trimestrul al treilea, în condiţiile în care inflaţia şi dobânzile mai mari, cuplate cu înăsprirea politicilor fiscale, vor începe să aibă impact asupra cererii interne”, a afirmat Liam Carson, economist la Capital Economics în Londra.

Cea mai mare surpriză a fost provocată de Cehia, cu o creştere anualizată a PIB de 4,5%, cu mult peste ritmul de 3% anticipat în medie de analişti într-un sondaj al Bloomberg.

În Polonia, cea mai mare economie estică, creşterea economică a încetinit la 3,9%, de la 4% în primul trimestru, oferind o pauză băncii centrale, care nu se grăbeşte să majoreze dobânzile.

Datele solide referitoare la PIB confirmă că autorităţile monetare poloneze se află într-o poziţie foarte confortabilă. Contrar unor alte economii din Europa Centrală şi de Est, precum Cehia şi în special România, Polonia nu dă semne de supraîncălzire în acest moment”, potrivit analiştilor de la mBank.

Economia a rămas statul membru cu cel mai rapid ritm de creştere, datorită reducerilor de taxe şi majorărilor de salarii în sectorul bugetar. Dar cu inflaţia aflată la cel mai ridicat nivel din 2014, banca centrală se îndreaptă spre înăsprirea politicii monetare.

Economia Ungariei a încetinit în schimb de la 4,2% în primul trimestru, frânată de producţia industrială şi agriculturi, potrivit biroului de statistică de la Budapesta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.