Mai mult de 40 de miliarde de litri de apă minerală au fost îmbuteliaţi industrial de Borsec în 215 ani de activitate, marcaţi joi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Izvorul din Borsec a fost descoperit pe vremea romanilor, însă îmbutelierea industrială a apei minerale naturale a început în 1806.

Anul 1803 se leagă de povestea vienezului Valentin Gunther, care, bând din apa Borsecului, s-a vindecat de o boală considerată incurabilă la acea vreme - ulcerul. Uimit, el şi-a propus să convingă o rudă a sa, consilier municipal la Viena, să pună apa în sticle şi să o facă accesibilă lumii întregi. Consilierul se numea Anton Zimmethausen, care, în 1805, şi-a mutat reşedinţa la Borsec şi a început o amplă campanie de construcţii de drumuri şi a unei fabrici de sticlă, ajutat de Eisner, un experimentat sticlar. Odată cu el, din Austria, Boemia, Bavaria şi Polonia au sosit în Borsec experţi în fabricarea sticlei. Astfel, în 1806, Zimmethausen şi Eisner au început îmbutelierea industrială a apei Borsec.

Iniţial, primele ţări în care a fost livrată apa Borsec au fost cele vecine, apoi ea a ajuns inclusiv în America şi Egipt. „Multe dintre ele sunt şi astăzi între clienţii noştri. Am pierdut Turcia”, a explicat Radu Lăzăroiu, directorul general al Borsec, joi, la o conferinţă de presă. 

În anul 1806, la Borsec se îmbuteliau 3 milioane de litri de apă, acum, cele două fabrici îmbuteliază peste 480.000.000 de litri.

Cifra de afaceri a urcat de la 87.000 de euro, estimarea pentru în urmă cu mai bine de două secole, la peste 172 milioane de euro, la finalul anului financiar 2020.

Cu 2.240 de angajaţi în prezent, investiţiile derulate în cei 215 ani au fost de mai mult de 200 de milioane de euro.

Borsec, lider de piaţă din anul 2005, este exportată în peste 20 de ţări. Are acum cota de piaţă de 31,7% în volum, în piaţa totală de ape îmbuteliate, şi 35,7% în valoare.

Valoarea taxelor plătite spre stat este de circa 250 de milioane de lei pe an, a mai explicat Lăzăroiu, care a subliniat că Romaqua Group este cel mai mare angajator din judeţul Harghita şi cel mai mare îmbuteliator din România.

Lăzăroiu a punctat că această industrie are un impact redus asupra mediului şi compania face eforturi de a păstra zona din jurul surselor de apă aproape ca „o pădure virgină”. În plus, linia de tehnologie folosită acum datează din 2008 - 2020 şi este mult mai puţin energofagă.

Un proiect este reprezentat de reabilitarea sistemului apă-canal din localitatea Borsec, cu o vechime de peste 50 de ani de funcţionare, şi este reabilitată şi dezvoltată reţeaua pentru că „nu e de acceptat ca deasupra apelor minerale să mai existe fose”.

Despre impactul pandemiei asupra Romaqua Group, el a spus că nu a afost atât de mare. Având în vedere că HoReCa a fost închisă mare parte din anul 2020, a existat o scădere, cu 90% faţă de 2019, după cum a explicat Lăzăroiu, însă consumul casnic a compensat în volumul de vânzări. Un procent de 15% din veniturile companiei vin dinspre HoReCa, iar comerţul tradiţional reprezintă 60% din totalul vânzărilor.

Cât priveşte aşteptările la nivel de cifre de afaceri pentru anul 2021, directorul general a declarat: „Sperăm să depăşim 2020. Pentru noi e o provocare. Cel mai bun an al nostru, din punct de vedere al producţiei totale îmbuteliate, a fost 2018 şi ştim cum să îl depăşim”.

Istoria apei Borsec a început în urmă cu aproximativ două milenii, ea devenind faimoasă datorită proprietăţilor curative.

De-a lungul anilor a fost demonstrat că apa minerală naturală poate fi un bun adjuvant în tratarea şi chiar prevenirea unor boli.

În cadrul conferinţei au fost prezentate şi rezultatele unui studiu. Un studiu făcut de Institului Naţional de Recuperare, Medicina Fizică şi Balneoclimatologie pe apa minerală naturală carbogazoasă a demonstrat că aceasta e foarte bine asimilată de organism. Subiecţii au consumat 2 litri de apă pe zi şi a fost constatat că a existat o scădere a circumferinţei abdominale, a glicemiei şi a colesterolului total, la fel şi a nivelului acidului uric.

Apa minerală naturală - titulatură ce le cuprinde pe toate cele care vin din pământ - este o apă pură din punct de vedere microbiologic, care îşi are originea într-un zăcământ. Este îmbuteliată fără niciun fel de tratament.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.