Lucrătorii offshore norvegieni vor intra probabil în grevă, în noapte de luni spre marţi, într-o oprire care va reduce producţia de petrol şi gaze, deoarece părţile care negociază majorarea salariilor nu au făcut progrese, au declarat luni sindicatul şi lobby-ul care reprezintă companiile petroliere, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aşa cum stau lucrurile acum, va avea loc o grevă în seara asta. Situaţia este blocată”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Asociaţiei Norvegiene pentru Petrol şi Gaze (NOG).

Acţiunea de protest va începe la miezul nopţii ora locală (22:00 GMT) la trei exploatării - Gudrun, Oseberg South şi Oseberg East - şi se va extinde apoi la alte trei exploatări - Kristin, Heidrun şi Aasta Hansteen - de miercuri de la miezul nopţii.

O a şaptea exploatare, Tyrihans, va trebui să se închidă, deoarece producţia acesteia este procesată de la Kristin.

Greva, în care muncitorii cer majorări ale salariilor pentru a compensa creşterea inflaţiei, vine pe fondul preţurilor ridicate ale petrolului şi gazelor, cu livrările de gaze către Europa care sunt deosebit de strânse în raport cu necesarul, după reducerile exporturilor ruseşti.

Sindicatul Lederne a declarat luni că va escalada şi mai mult acţiunea industrială din 9 iulie, urmând să intre în grevă lucrătorii de la platformele Sleipner, Gullfaks A şi Gullfaks C.

”Aşa cum stau lucrurile acum, se pare că va avea loc o grevă”, a declarat şeful sindicatului Lederne, Audun Ingvartsen, pentru Reuters.

Până marţi, producţia de petrol va fi redusă cu 89.000 de barili echivalent petrol pe zi (bpd) şi producţia de gaz cu 27.500 bpd, sau cu 4,4 mcm pe zi, a spus Equinor.

Până miercuri, o grevă ar reduce producţia de gaze a ţării cu 292.000 de barili echivalent petrol (bep) pe zi, sau 13% din producţie, a anunţat duminică NOG.

Producţia de petrol ar fi redusă cu 130.000 de barili pe zi, a adăugat lobby-ul, ceea ce corespunde cu aproximativ 6,5% din producţia Norvegiei, potrivit unui calcul Reuters.

Până pe 9 iulie, Sleipner, Gullfaks A şi Gullfaks C ar înceta probabil să producă, deoarece membrii Lederne sunt lucrători seniori consideraţi esenţiali pentru producţie, cu potenţiale efecte de unda asupra altor exploatări care îşi pompează produsul prin acele exploatări.

Dacă ar face acest lucru, ar putea reduce producţia de ţiţei şi alte lichide petroliere cu încă 160.000 de bep şi de gaze naturale cu aproape 230.000 de bep, potrivit unui calcul Reuters.

Aproape un sfert din producţia de gaze din Norvegia ar fi astfel închisă până sâmbătă, precum şi aproximativ 15% din producţia sa de petrol.

Equinor, operatorul platformelor, nu a fost disponibil imediat pentru a comenta impactul ultimei evoluţii a negocierilor.

Guvernul norvegian a spus că urmăreşte conflictul ”îndeaproape”. Poate interveni pentru a opri o grevă dacă există circumstanţe excepţionale.

Ingvartsen, liderul sindical, a spus că ultima escaladare a situaţiei nu este o modalitate de a face presiuni asupra guvernului să intervină şi să impună un acord. El nu a avut contact cu guvernul, a spus el.

”Scopul nostru este ca angajatorii să discute cu noi şi să-şi asculte angajaţii”, a declarat el pentru Reuters.

Membrii sindicatului Lederne, care reprezintă lucrătorii seniori, au votat joi în defavoarea unui acord salarial propus, care a fost negociat de companii şi lideri sindicali.

 Celelalte sindicate de petrol şi gaze din Norvegia au acceptat acordul salarial şi nu vor intra în grevă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.