Pandemia continuă să propulseze piaţa PC-urilor, aducând încă o creştere importantă în primul trimestru al acestui an şi, mai ales, în ciuda crizei de cipuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproape 84 de milioane de PC-uri au fost livrate în primul trimestru al acestui an, cu 55% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2020, conform IDC.

Comparativ cu T4 2020, se înregistrează o scădere de 8%, însă este o scădere “acceptabilă”, deoarece ultimul trimestru al anului este, în mod tradiţional, cel mai bun.

Dintre producători, cel mai mult a impresionat Apple, care a vândut de mai bine de două ori mai mult decât în urmă cu an, crescând de la 3,16 milioane la 6,69 milioane de unităţi livrate. Apple a făcut astfel rocada cu Acer şi a urcat pe locul 4 în topul celor mai mari vânzători de PC-uri, având acum o cotă de piaţă de 8 procente.

Primele trei locuri au rămas neschimbate, cu Lenovo în frunte, urmată de HP şi Dell. Lenovo creşte cu 59,1%, HP cu 64,1%, iar Dell cu 23,4%.

Şi Acer, acum pe locul 5, a avut o creştere impresionantă, de 73,5%, însă nu suficient pentru a nu fi devansată de Apple. Acer are acum 7% din piaţă.

Creşterea peste aşteptări vine, într-o măsură importantă, din livrările rămase neonorate pe finalul anului trecut, care au fost satisfăcute în primul trimestru al acestui an. Dincolo de asta, analiştii se aşteptau că piaţa de PC-uri să aibă de suferit de pe urma crizei de cipuri, ceea ce nu s-a întâmplat.

IDC crede că marii industriei şi-au folosit puterea din piaţă pentru a-şi asigura stocuri suficiente de cipuri, lăsând fără componente companiile mici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.