Lira turcească a atins un nou minim istoric, iar bursele sale s-au prăbuşit luni, în condiţiile în care dezastrul produs de cutremur s-a adăugat presiunilor deja existente pe piaţă din cauza unui dolar puternic, a riscurilor geopolitice şi a datelor referitoare la inflaţia din ţară, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La începutul şedinţelor de tranzacţionare, lira s-a devalorizat puternic, ajungând ca un dolar să însemne 18,85 lire turceşti.

Principalul indice de referinţă al acţiunilor din ţară a scăzut cu până la 4,6%, iar băncile au început cu o pierdere de peste 5%, dar ulterior au recuperat până la 2,5%.

Borsa Istanbul a anunţat că a oprit temporar tranzacţiile cu acţiunile mai multor companii din zona cutremurului.

Pieţele emergente se află sub presiune pe scară mai largă, monedele şi acţiunile din ţările în curs de dezvoltare resimţind efectul unei întăriri puternice a dolarului, care a avut loc vineri, în urma unui raport privind locurile de muncă din SUA, care au înregistrat o creştere solidă.

Turcia resimte însă presiuni suplimentare. Tensiunile geopolitice au crescut din nou în ultima vreme, în condiţiile în care există indicii ca Statele Unite ar urma să adopte o linie mai dură în ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor împotriva Rusiei, ceea ce a sporit presiunea asupra pieţelor turceşti. În plus, Washingtonul a avertizat Ankara cu privire la exportul în Rusia de substanţe chimice, microcipuri şi alte produse ce pot fi utilizate în efortul de război al Moscovei în Ucraina.

Datele recente privind inflaţia au generat, de asemenea, îngrijorări - 57,68% în ianuarie, mult peste previziuni.

CITEȘTE ȘI UPDATE: Cutremur cu magnitudinea de moment de 7,8 produs la mică adâncime în Turcia / Bilanţul se apropie de 2.000 de morţi în Turcia şi Siria / Nou cutremur, de magnitudinea 7,5, în sud-estul Turciei, în apropierea oraşului Ekinozu - VIDEO


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.