Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat încearcă să atragă investiţii de 1,8 miliarde euro în România, prin Programul InvestRomânia, prin care ar putea fi create 17.900 de locuri de muncă, a declarat vineri ministrul de resort Ilan Laufer.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este vorba de 86 de proiecte de investiţii în derulare prin InvestRomania, de către companii străine. O parte din acestea sunt concretizate, altele sunt în discuţii, altele în tatonări”, a afirmat Laufer, într-o conferinţă de presă.

Autorităţile încearcă să implementeze aceste proiecte în România.

”Pentru unele investiţii ne luptăm cu ţări precum Polonia, Cehia sau Ungaria. Această sumă de 1,8 miliarde euro ar fi potenţialul maxim de atins”, a spus Laufer.

El spune că programul InvestRomânia va rămâne o prioritate a mandatului său.

Investiţiile străine directe s-au ridicat anul trecut la 4,1 miliarde euro, cel mai mare nivel din ultimii opt ani, cu aproape 20% mai mult decât în 2015.

În primele patru luni ale acestui an, investiţiile străine directe au ajuns la 1,3 miliarde euro, în creştere cu 24% faţă de perioada similară a anului trecut.

Laufer şi-a propus ca, până la 1 octombrie, Legea Parteneriatului Public-Privat să fie aprobată, cu tot cu normele de aplicare, la fel şi Legea Lobby-ului.

În ceea ce priveşte Programul de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, pentru perioada 2017-2020, acesta are alocat un buget de 71 milioane lei, din care cinci milioane lei în acest an.

În ceea ce priveşte Programul Start-Up Nation, unul dintre cele mai ambiţioase programe de sprijinire a antreprenorilor români, ministrul a spus că 4.703 de planuri de afaceri au fost înscrise în program până vineri, 7 iulie, iar proiectele pot fi depuse până la 14 iulie.

Programul Start-Up Nation prevede finanţarea în limita maximă a 200.000 de lei pentru fiecare nouă firmă sau afacere înfiinţată în acest an, proiectul având o alocare de 1,7 miliarde lei, din surse bugetare naţionale şi fonduri europene.

Băncile care au depus oferte pentru a fi parteneri sunt: Banca Transilvania, CEC Bank şi Banca Comercială Română (BCR).

”Avem până acum 12.273 de conturi, 4.703 planuri de afaceri înscrise, 11.127 de locuri de muncă noi asumate, din care 8.741 locuri de muncă pentru absolvenţi şomeri şi persoane defavorizate, ceea ce arată că era absolut necesar să luăm aceste măsuri pentru încurajarea tinerilor", a spus Laufer.

Aproape 46% dintre aplicanţi sunt femei şi restul bărbaţi, iar cei mai mulţi aplicanţi sunt din Bucureşti, Cluj, Timiş şi Iaşi.

În cadrul Programului Start Nation, microîntreprinderile şi firmele mici şi mijlocii (IMM) înfiinţate după data de 30 ianuarie 2017 ar putea obţine fonduri nerambursabile de la stat in valoare de până la 200.000 lei, pentru investiţii, în anumite condiţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.