Volumul de gaze naturale tranzacţionat în primele şase luni pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a fost de 44,25 TWh, de aproape trei ori mai mult decât volumul tranzacţionat anul trecut, volum care reprezintă circa 71% din consumul naţional de gaze naturale, a declarat luni preşedintele BRM, Septimiu Stoica, în cadrul unei conferinţe de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am tranzacţionat în şase luni de 44,25 TWh. De la începutul activităţii noastre, volumul total a fost de peste 66,4 TWh. În aceste şase luni, 71% din consumul naţional de gaze s-a tranzacţionat prin BRM, fără a exista o obligaţie legală”, a afirmat Stoica.

Numărul de clienţi pe zona gazelor naturale a fost de 314 în primele şase luni, cu 8,3% decât numărul înregistrat în întregul an 2016.

Totodată, Stoica a anunţat că BRM va lansa la tranzacţionare, după avizarea de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), produse de tip forward şi spot cu servicii de compensare asigurate de compania Keller.

În plus, din 2018, va fi demarată tranzacţionarea contractelor futures cu opţiuni, potrivit preşedintelui BRM. În plus, din 18 iulie, BRM va oferi ziariştilor posibilitatea de a accesa platforma de tranzacţionare pentru a asista la licitaţii live.

Producătorii de gaze nu vor fi deocamdată obligaţi să-şi vândă întreaga producţie pe OPCOM, iar pe BRM vor putea avea loc în continuare tranzacţii cu gaze naturale, cel puţin o perioadă, după ce plenul camerei Deputaţilor a decis, la finalul lunii iunie, să retrimită la comisii proiectul de lege pentru adoptarea OUG 64 privind liberalizarea gazelor la producători. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.