Kraft, General Mills şi alte companii importante din sectorul alimentelor au convins un juriu federal din Chicago că marii producători de ouă din SUA sunt răspunzători pentru creşterea ilegală a preţurilor, deschizând calea unui al doilea proces pentru a determina daunele, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Verdictul dat săptămâna trecută a urmat unui proces antitrust de mai bine de cinci săptămâni împotriva unui grup de producători de ouă, inclusiv Cal-Maine Foods, cel mai mare producător şi distribuitor de ouă din ţară, şi Rose Acre, al doilea ca mărime, pe baza afirmaţiilor că ei ”manipulează” piaţa, conspirând pentru a percepe preţuri artificial de ridicate.

Cal-Maine a spus că a fost dezamăgit de verdictul juriului privind răspunderea. Potrivit companiei, juriul a respins ”porţiuni cheie” din pretenţiile reclamanţilor şi că ”va contesta cu fermitate” prezentarea în instanţă a producătorilor de produse alimentare.

Avocaţii altor acuzaţi nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

De asemenea, au fost considerate răspunzătoare asociaţiile comerciale United Egg Producers şi United States Egg Marketers.

Toţi inculpaţii au negat orice faptă greşită.

Kraft şi ceilalţi reclamanţi, inclusiv Kellogg şi Nestle, vor argumenta în această săptămână pentru despăgubiri, la o a doua fază de două zile a procesului care va începe pe 28 noiembrie, în faţa aceluiaşi juriu.

Producătorii de alimente reclamanţi nu au propus o sumă specifică de daune, a declarat marţi un purtător de cuvânt al firmei lor de avocatură, Jenner & Block.

Un avocatul de la Jenner, Brandon Fox, a declarat la proces că reclamanţii au cheltuit ”sute de milioane de dolari” pentru produse cu ouă.

El a spus că Kellogg a cumpărat de la Rose Acre produse din ouă în valoare de zeci de milioane de dolari.

Într-o declaraţie, Fox a spus că reclamanţii au fost ”incredibil de mulţumiţi” de decizia juriului de a-i trage la răspundere pe pârâţi.

Kraft şi ceilalţi reclamanţi au susţinut că grupul Cal-Maine şi ceilalţi pârâţi au conspirat pentru a limita furnizarea de ouă, într-o schemă de creştere a preţurilor.

"Conspiraţia a existat. Cunoaşteţi jucătorii. Ştiţi cine a făcut-o. Aţi avut ocazia să o vedeţi zi de zi", a spus Fox juraţilor la proces.

Pârâţii au justificat că cererea consumatorilor şi interesele corporative independente au determinat deciziile de afaceri.

”Impactul avut de acest caz a fost incomensurabil”, a declarat juraţilor un avocat al Rose Acre, companie deţinută de o familie, James King, de la firma Porter, Wright, Morris & Arthur.

Reclamanţii anticipează că procesul de despăgubire va dura aproximativ două zile. Judecătorul districtual american Steven Seeger conduce cazul. ​

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.