Compania Kontron Services România anunţă că va contesta decizia Consiliului Concurenţei de a amenda compania cu peste 16 milioane lei pentru trucarea unei licitaţii IT la Ministerul de Interne. Kontron Services România arată că nu a existat nicio încălcare a legislaţiei concurenţiale de către Kontron Services România SRL şi că respinge astfel acuzaţiile Consiliului Concurenţei. Consiliul Concurenţei a anunţat luni că a sancţionat companiile Dataware Consulting, Kontron Services Romania şi Tema Energy cu amenzi în valoare totală de aproximativ 20,5 milioane lei (aproximativ 4,1 milioane euro), pentru participarea cu oferte trucate la licitaţia organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În data de 3 iulie 2023, Consiliul Concurenţei a publicat un comunicat de presă în care anunţă decizia privind participarea unor societăţi comerciale, printre care şi Kontron Services România, la o licitaţie din piaţa de servicii IT din anul 2020. Compania precizează că nu a existat nicio încălcare a legislaţiei concurenţiale de către Kontron Services România SRL. Compania respinge astfel acuzaţiile Consiliului Concurenţei întemeiate, în opinia reprezentanţilor companiei, exclusiv pe interpretări ce depăşesc cadrul legal în vigoare şi care sunt nesusţinute din punct de vedere probatoriu. Pe întreaga durată a investigaţiei, compania a fost transparentă, a cooperat intens cu Consiliul Concurenţei, a acordat reprezentanţilor Instituţiei tot sprijinul, toate informaţiile şi documentele solicitate pentru ca toate datele necesare unei decizii juste să le fie disponibile”, arată Kontron Services România.

Compania precizează că este îngrijorată de faptul că, în absenţa unor probe care să o incrimineze în mod direct şi care să stabilească, în conformitate cu cerinţele legale, existenţa unei încălcări a legislaţiei concurenţiale, s-a ajuns la decizia de sancţionare.

”De-a lungul celor aproape 3 decenii de activitate, Kontron Services România a implementat activ programe de conformare cu legislaţia concurenţială, a organizat sesiuni de training specific în domeniul concurenţei şi de diseminare a regulilor concurenţiale atât la nivel intern cât şi cu partenerii, şi a acţionat întotdeauna în deplină conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu reglementările referitoare la concurenţă. Pe baza materialului probator şi a încrederii acordate Instituţiilor Statului şi justiţiei din România, compania, în momentul în care va primi decizia motivată, va face uz de dreptul de a contesta în instanţă regretabila decizie de sancţionare din partea Consiliului Concurenţei, ca fiind neîntemeiată si nelegală în acest context. Kontron Services România îşi asigură clienţii şi partenerii că este şi va rămâne o companie care promovează concurenţa şi care ia decizii de business pe baza unor principii de etică solidă, în deplin acord cu prevederile legale care reglementează concurenţa”, mai arată compania.

În acest caz, M.A.I. a fost autoritatea contractantă care a organizat licitaţia şi nu a fost parte din înţelegerea anticoncurenţială ce s-a derulat în perioada iulie 2020 –  ianuarie 2021, mai arată Consiliul Concurenţei.

”Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Dataware Consulting, Kontron Services Romania şi Tema Energy cu amenzi în valoare totală de aproximativ 20,5 milioane lei (aproximativ 4,1 milioane euro), pentru participarea cu oferte trucate la licitaţia organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice”, informează autoritatea de concurenţă.

Amenzile au fost aplicate astfel:

  • DATAWARE CONSULTING S.R.L. - 2.321.589,12 lei,
  • KONTRON SERVICES ROMANIA S.R.L. - 16.023.559,65 lei,
  • TEMA ENERGY S.A. - 2.169.079,81 lei.

Consiliul Concurenţei a constatat, în urma unei investigaţii declanşate în anul 2021, că cele trei companii şi-au coordonat comportamentul în timpul participării la licitaţia publică pentru proiectarea şi execuţia proiectului „Hub Servicii (centrul de furnizare de servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”.

Astfel, cele trei companii au schimbat informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial referitoare la intenţiile de participare la licitaţie şi şi-au coordonat politicile şi strategiile comerciale pentru a nu depune oferte, cu scopul de a creşte bugetul alocat de Ministerul de Interne pentru realizarea proiectului.

Investigaţia a fost închisă în ceea ce priveşte companiile PORR CONSTRUCT S.R.L., REGIA AUTONOMA RASIROM, M&D CONS INVESTIŢII S.R.L., METROUL S.A., NESS PROIECT EUROPE S.R.L., GENERAL ME.EL ELECTRIC S.R.L., STRUCTURAL ENGINEERING AND TECHNOLOGY S.R.L., TANCRAD S.R.L. şi ROVIS LIDER S.R.L., întrucât nu au fost descoperite dovezi suficiente privind încălcarea legislaţiei concurenţei care să justifice impunerea de măsuri sau sancţiuni de către Consiliul Concurenţei.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare.

Deciziile Consiliului Concurenţei sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancţionare a autorităţii de concurenţă şi execută amenzile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.