Teva Pharmaceutical Industries a alimentat dependenţa de opioide în statul New York, a considerat joi un juriu, un eşec pentru o companie care încă se confruntă cu mii de alte procese legate de opioide în Statele Unite, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Verdictul, care a urmat unui proces de aproape şase luni în statul New York, într-un caz intentat de stat şi două dintre comitatele sale, nu include despăgubiri, care vor fi stabilite ulterior.

Juriul a deliberat mai bine de opt zile înainte de a ajunge la un verdict.

Preţul acţiunilor Teva a scăzut cu câteva puncte procentuale la New York într-o jumătate de oră de la decizie.

 Teva nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii din partea Reuters.

Comitatele Nassau şi Suffolk din atatul New York au acuzat producătorul de medicamente din Israel că s-a implicat în practici de marketing înşelătoare care au alimentat dependenţa de opioide în stat, inclusiv prin promovarea comercializării medicamentelor pentru uz off-label.

Acuzaţiile comitatelor s-au concentrat pe Actiq şi Fentora, medicamente pentru combaterea durerii în afecţiunile oncologice produse de Cephalon, o companie cumpărată de Teva în 2011, precum şi pe opioidele generice vândute de Teva.

Judecătorul din dosar analizează în continuare o cerere pe care Teva a făcut-o pentru anularea procesului, după ce un avocat al statului a citat o statistică inexactă despre prescripţiile de opioide în argumentarea sa de încheiere a procesului.

Dacă verdictul va rămâne, ar putea presa Teva pentru a ajunge la o înţelegere la nivel naţional cu alte state şi guverne locale cu privire la opioide.

 

Dovezile din proces au inclus un videoclip parodie realizat pentru o întâlnire de vânzări a Cephalon din 2006, în care răufăcătorul, Dr. Evil din filmele ”Austin Powers”, vorbeşte despre promovarea medicamentelor pentru durerea non-canceroasă şi un alt videoclip, bazat pe un scena din sala de judecată din filmul ”A Few Good Men”, în care un angajat de la Cephalon îi spune unui avocat interpretat de Tom Cruise că ”nu poate face faţă adevărului” despre ceea ce trebuie să facă reprezentanţii de vânzări pentru a îndeplini cotele.

Teva a susţinut în proces că a respectat reglementările federale şi de stat şi a negat că s-a implicat în marketing înşelător. Acesta a atribuit o creştere a reţetelor pentru opioide unei schimbări în standardele medicale de îngrijire, subliniind tratamentul durerii începând cu anii 1990.

Oficialii americani au spus că până în 2019, criza din sănătate a dus la aproape 500.000 de decese prin supradoză de opioide în două decenii.

Peste 100.000 de oameni au murit din cauza supradozelor de droguri în timpul perioadei de 12 luni care se încheie în aprilie 2021, a declarat Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA într-un raport din noiembrie, un record determinat în mare parte de decesele cauzate de opioide precum fentanilul.

Procesul de la New York este unul dintre cele peste 3.300 intentate de autorităţile de stat, locale şi native americane din toată ţara, care acuză producătorii de medicamente că minimizează dependenţa de medicamentele opioide pentru durere şi pe distribuitori şi farmacii că ignoră avertismentele că acestea sunt redirecţionate către canale ilegale.

Alţi acuzaţi din caz au ajuns la înţelegeri înainte sau în timpul procesului - farmacii importante, distribuitorii McKesson Corp, AmerisourceBergen Corp şi Cardinal Health şi producătorii de medicamente Johnson & Johnson, Endo International şi AbbVie.

Acordul cu AbbVie, pentru 200 de milioane de dolari, a avut loc la sfârşitul procesului, în ziua încheierii argumentelor.

Acordul cu J&J şi distribuitorii a făcut parte dintr-un acord la nivel naţional în valoare de până la 26 de miliarde de dolari.

Teva nu a luat parte la acordul respectiv. Teva a avut câştig de cauză anterior într-un caz similar, când un judecător din California a decis, pe 2 noiembrie, că această companie şi alţi producători de medicamente nu sunt răspunzători într-un proces intentat de mai multe comitate din stat.

Producătorul medicamentului OxyContin, Purdue Pharma, a depus cere pentru intrarea în faliment în 2019 şi a sperat să rezolve un val de procese legate de analgezice printr-o înţelegere prin care foştii proprietari ai companiei, familia Sackler, ar plăti 4,5 miliarde de dolari în schimbul imunitaţii faţă de viitoarele procese. Cu toate acestea, un judecător federal a respins pe 17 decembrie acest acord, o decizie pe care compania ar urma să o conteste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.