Doisprezece juraţi dintr-o sală de judecată din Manhattan au început să delibereze despre soarta fondatorului platformei pentru criptomonede FTX, Sam Bankman-Fried, după o lună de mărturii din partea a aproape 20 de martori, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cazul a fost înmânat juriului în jurul orei 15.15, joi, după ce judecătorul de district din SUA Lewis Kaplan a terminat de citit cu voce tare instrucţiuni de 60 de pagini.

Un verdict ar putea veni încă de joi, iar judecătorul Kaplan a ordonat anterior juriului să rămână până la ora 20:15, oferind pizza gratuită şi curse Uber acasă.

Bankman-Fried, care a înfiinţat platforma pentru active digitale FTX în 2019, şi fondul de hedging partener Alameda Research cu doi ani mai devreme, este acuzat de şapte acuzaţii, inclusiv fraudă electronică, fraudă a valorilor mobiliare şi spălare de bani, legate de implozia imperiului său criptografic la sfârşitul anului trecut.

El riscă peste 100 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. Absolventul de 31 de ani al Institutului de Tehnologie din Massachusetts şi fiul a doi jurişti din Stanford a pledat nevinovat pentru toate acuzaţiile.

Pentru ca Bankman-Fried să fie găsit vinovat, juriul trebuie să decidă în unanimitate dincolo de orice îndoială rezonabilă că antreprenorul, odată salutat drept un geniu cripto, intenţiona să fraudeze investitorii şi clienţii.

Procesul, anticipat iniţial să se desfăşoare până la vacanţa de Ziua Recunoştinţei, s-a desfăşurat rapid.

Guvernul şi-a restrâns lista de martori şi, în cele din urmă, nu a introdus un caz de respingere după ce apărarea şi-a încheiat cazul. Apărarea a chemat la tribună doar trei martori, cea mai mare parte a argumentării sale bazându-se pe mărturia pe jurământ a inculpatului.

Ambele părţi s-au mişcat, de asemenea, mai repede decât erau aşteptările la interogatoriile directe.

Judecătorul Kaplan a încurajat procesul accelerat, ţinând juraţii până la ora 18:30, miercuri, pentru a termina argumentele finale.

Nu este clar cât timp va delibera juriul, dar judecătorul – deşi a subliniat că nu se grăbeşte să ia o decizie – a spus că este dispus să rămână până la 8:15 p.m. joi şi a spus juraţilor că guvernul va acoperi cina şi probabil că va plăti călătoria lor acasă.

Mark Cohen, apărătorul lui Bankman-Fried, a făcut miercuri pledoaria finală pentru clientul său, susţinând că inculpatul ar trebui să fie găsit nevinovat din toate punctele de vedere, în parte pentru că fondatorul FTX a acţionat cu bună-credinţă şi fără intenţie criminală, crezând că totul Va merge bine.

”Fiecare film are nevoie de un răufăcător”, a spus Cohen despre cazul acuzării împotriva lui Bankman-Fried, adăugând că guvernul l-a descris în mod incorect drept un ”monstru”, un ”băiat rău” şi un ”creier criminal”.

Cohen a susţinut că procesul împotriva clientului său a fost construit pe premisa falsă că FTX era o întreprindere frauduloasă înfiinţată pentru a fura în mod intenţionat fondurile clienţilor.

În timp ce lipsa unui sistem de management al riscului sau a unui ofiţer şef de risc la FTX a reflectat controale slabe ale sistemului, deciziile proaste de afaceri nu sunt infracţiuni, a spus Cohen.

Cohen a spus juriului că, dacă vreun membru al cercului interior al lui Bankman-Fried credea cu adevărat că se întâmplă ceva nefast, aveau opţiuni, inclusiv să demisioneze, să părăsească Bahamas sau să ”vorbească”.

Niciunul dintre ei nu a făcut-o, a spus el.

Martorul-şef al apărării a fost însuşi Bankman-Fried, iar cea mai mare parte a mărturiei sale a constituit o distragere a atenţiei, a declarat pentru CNBC, la începutul acestei săptămâni, Renato Mariotti, un fost procuror în cadrul Secţiei de Fraudă a Valorilor Mobiliare şi Mărfuri a Departamentului de Justiţie al SUA.

Ca exemplu, el a citat învinuirea lui Bankman-Fried asupra Carolinei Ellison, fosta lui iubită şi fostă şefă a Alameda, pentru că nu s-a protejat corespunzător.

Mărturia sa a fost ”menită să-i reducă rolul, ca şi amintirile sale frecvente că alţii erau implicaţi, că era foarte ocupat, că era tânăr sau că nu era programator”, a spus Mariotti.

În timpul argumentelor finale ale guvernului, procurorii le-au reamintit juraţilor muntele de dovezi pe care le-au furnizat martorii cheie.

”Inculpatul a complotat şi a minţit pentru a obţine bani, pe care i-a cheltuit”, a declarat în instanţă procurorul adjunct Nicolas Roos. Roos a spus că ”nu există nicio dispută serioasă” că 10 miliarde de dolari în banii clienţilor care se aflau pe platforma cripto FTX au dispărut, o parte din aceştia fiind folosiţi pentru imobiliare, investiţii, rambursări de împrumuturi şi donaţii politice.

”O piramidă a înşelăciunii a fost construită de inculpat. Asta s-a prăbuşit în cele din urmă”, a spus Roos.

Esenţial pentru eşecul FTX a fost utilizarea fondurilor clienţilor pentru a acoperi pierderile Alameda în urma scăderii preţurilor cripto de anul trecut.

Roos a spus că Bankman-Fried este cel care a acordat privilegii speciale Alameda, permiţând fondului speculativ să sifoneze banii clienţilor. Ştia că este greşit, a spus Roos, motiv pentru care a păstrat secretul.

Roos a adus mărturia a trei martori de primă mână care au spus că au vorbit cu Bankman-Fried despre problema principală - o gaură uriaşă în bilanţ. Bankman-Fried ”a avut aroganţa să creadă că ar putea scăpa de asta”, a spus Roos.

Bankman-Fried ştia că Alameda are o valoare negativă a activului net de 2,7 miliarde de dolari, a spus Roos, dar a vrut să facă alte 3 miliarde de dolari în investiţii de risc.

Singura modalitate de a face asta a fost cu fondurile clienţilor FTX, a spus el. În plus, a spus Roos juriului, banii clienţilor au fost folosiţi pentru cheltuieli imobiliare de 100 de milioane de dolari, inclusiv un penthouse de 30 de milioane de dolari în Bahamas şi 16 milioane de dolari pentru casa părinţilor săi.

Făcând referire la imaginea de la Super Bowl cu Katy Perry şi alţii, Roos l-a numit pe Bankman-Fried ”căunător de celebrităţi”.

În încheiere, acuzarea a reamintit instanţei că Bankman-Fried a cerut ca pierderile să fie transferate către Alameda şi că fondul de asigurări al FTX a inventat cifre.

Toate acestea adunate, a spus Roos, demontează principalul argument al apărării conform căruia Bankman-Fried a acţionat cu bună-credinţă şi a crezut că totul va funcţiona.

”A fost o fraudă care a avut loc pe scară largă”, a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.