Banca americană JPMorgan Chase este pregătită să plătească 290 de milioane de dolari, într-un acord convenit cu victimele defunctului prădător sexual Jeffrey Epstein, a declarat luni, pentru CNBC, o persoană familiarizată cu problema.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Plata nu ar include o admitere a răspunderii de către bancă, a spus persoana.

Anunţul acordului a venit cu doar câteva ore înainte ca un judecător să decidă că acest caz de la Tribunalul Districtual al SUA din Manhattan poate continua ca un proces colectiv.

Banca nu a inclus detalii despre acord în acel anunţ.

Persoana familiarizată cu înţelegerea a cerut anonimatul pentru a discuta detaliile acordului.

”Părţile din Jane Doe 1 v. JPMorgan Chase Bank, N.A. au informat Curtea că au ajuns la un acord de principiu pentru a soluţiona presupusul proces colectiv legat de crimele lui Jeffrey Epstein, care este supus aprobării instanţei”, a spus banca într-un comunicat de presă de luni dimineaţă.

JPMorgan  a adăugat că părţile cred că acest acord este în interesul tuturor, în special al supravieţuitorilor care au fost victimele abuzului teribil al lui Epstein”.

Anunţul de decontare vine la o lună după ce Deutsche Bank, la care Epstein a devenit client după ce a fost forţat să plece de la JPMorgan în 2013, a încheiat un acord cu victimele Epstein pentru 75 de milioane de dolari.

Litigiul JPMorgan cu Insulele Virgine americane este în desfăşurare.

Acordul de luni decurge din revendicările depuse anul trecut de o femeie anonimă, folosind pseudonimul Jane Doe, potrivit căreia banca a beneficiat cu bună ştiinţă de pe urma şi a facilitat operaţiunea de trafic sexual a lui Epstein.

Femeia, care susţine că a fost violată şi traficată, a dat în judecată în numele unui ”număr mare” de alte victime ale acelei operaţiuni.

”Înţelegem cu toţii acum că purtarea lui Epstein a fost monstruoasă şi credem că acest acord este în interesul tuturor părţilor, în special al supravieţuitorilor, care au suferit abuzuri inimaginabile din partea acestui bărbat”, a spus JPMorgan într-o declaraţie separată, luni dimineaţă.

”Orice asociere cu el a fost o greşeală şi regretăm. Nu am fi continuat niciodată să facem afaceri cu el dacă am fi crezut că foloseşte banca noastră în vreun fel pentru a ajuta la comiterea de crime odioase”, a spus banca.

Brad Edwards, un avocat al reclamantului principal în acest caz, a lăudat sprijinul ”extrem de valoros” oferit de Insulele Virgine victimelor lui Epstein.

”Recunoaştem importanţa procesului continuu al guvernului împotriva JPMorgan Chase, pentru a preveni viitoarele crime”, a spus Edwards într-un comunicat.

Într-o opinie a instanţei postată mai târziu luni dimineaţă, judecătorul Jed Rakoff a scris că reclamanţii îndeplinesc cerinţele pentru a forma un proces colectiv.

Judecătorul a scris că grupul de presupuse victime participante în acest caz depăşeşte probabil pragul de 40 de persoane pentru certificarea de clasă, respingând calculul JPMorgan de 32 de persoane cu revendicări viabile.

”Chiar dacă clasa propusă este limitată la persoanele care au fost abuzate sexual sau traficate de Jeffrey Epstein după ce JP Morgan, se presupune că ştiau sau ar fi trebuit să ştie despre afacerea lui Epstein de trafic sexual, clasa conţine probabil peste 40 de persoane”, a scris Rakoff.

JPMorgan rămâne într-un proces programat pe 23 octombrie cu Insulele Virgine americane, în procesul său privind relaţia băncii cu Epstein.

Acuzaţiile JPMorgan împotriva fostului director Jes Staley, care era prieten cu Epstein, sunt de asemenea active, a spus banca.

JPMorgan susţine că Staley este responsabil pentru orice răspundere civilă pe care un juriu ar putea-o stabili în cazul Epstein.

De asemenea, banca încearcă să recupereze mai mult de 80 de milioane de dolari de la fostul director.

”Suntem mulţumiţi să auzim despre acordul care va oferi victimelor lui Jeffrey Epstein o anumită compensaţie pentru rolul JPMorgan Chase în facilitarea crimelor lui Epstein împotriva lor. Insulele Virgine americane vor continua măsurile lor de aplicare pentru a asigura responsabilitatea deplină pentru încălcările legii de către JPMorgan şi pentru a împiedica banca să asiste şi să profite de pe urma traficului de persoane în viitor. Insulele Virgine americane se angajează să protejeze femeile şi fetele care altfel ar putea deveni victime în viitor”, a declarat un purtător de cuvânt al procurorului general al Insulelor Virgine într-o declaraţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.