Jorge Araya, director al Ariei Europa de Sud – Est în cadrul BAT, consideră că, prin susţinerea unei a doua majorări a accizei la produsele din tutun şi nicotină în acest an, după cea din aprilie, Ministerul Finanţelor ignoră atât faptul că accizele şi preţurile ţigaretelor din România sunt cele mai mari din UE raportate la puterea de cumpărare. Compania se declară profund îngrijorată de intenţia Ministerului Finanţelor de a-i face pe români să plătească preţuri ca în Germania din salarii româneşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania a transmis un punct de vedere faţă de propunerile recente anunţate de autorităţi de creştere a accizei la produsele din tutun şi nicotină în 2023, în afara calendarului de creştere aprobat în 2022.

„Suntem profund îngrijoraţi de intenţia Ministerului de Finanţe de a-i face pe români să plătească preţuri ca în Germania din salarii româneşti. Calendarul moderat de cinci ani de creştere a accizei, adoptat cu mai puţin de 12 luni în urmă, ar fi trebuit să asigure predictibilitatea fiscală necesară combaterii traficului ilicit. Nu trebuie uitat că traficul ilicit înseamnă şi scăderea veniturilor la bugetul de stat, finanţarea reţelelor criminale şi accesul necontrolat la produse care nu respectă standarde de calitate sau de igienă. Prin susţinerea unei a doua majorări a accizei în acest an, după cea din aprilie, Ministerul Finanţelor ignoră atât faptul că accizele şi preţurile ţigaretelor din România sunt cele mai mari din UE raportate la puterea de cumpărare, precum şi realitatea că, în toate ţările învecinate României, ţigările pot fi cumpărate la aproximativ jumătate din preţ, contrabanda fiind foarte profitabilă”, spune Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud – Est în cadrul BAT, întrebat despre recentele propuneri ale autorităţilor de creştere a accizei pentru produse din tutun şi nicotină în septembrie 2023.

Acesta speră ca un dialog deschis şi susţinut să releve faptul că o creştere a sarcinii fiscale asupra companiilor legitime şi a cetăţenilor cinstiţi nu este soluţia potrivită, mai ales când există loc de eficientizare în privinţa colectării veniturilor la bugetul de stat prin intensificarea eforturilor împotriva contrabandei.

”Rămânem deschişi consultărilor pentru a construi împreună un viitor sustenabil, prin identificarea celor mai bune soluţii de reducere a comerţului ilicit, cu toate beneficiile pe care le poate aduce acest lucru pentru veniturile statului, pentru companii şi, cel mai important, pentru cetăţenii români”, spune Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud – Est în cadrul BAT.

BAT, cel mai mare jucător de pe piaţa tutunului din România, a avut un impact total în economie de peste 125 de miliarde de euro în primii 25 de ani de prezenţă pe piaţa locală. Din această sumă, aproximativ 24 de miliarde de euro reprezintă contribuţia directă la bugetul de stat sub formă de taxe şi accize.

BAT este unul dintre cei mai mari contribuabili ai României, cu o contribuţie totală de 10,5 miliarde lei (2,1 miliarde euro) în accize şi taxe la bugetul de stat în 2022.

Investiţiile totale ale companiei în fabrica din Ploieşti au depăşit pragul de 500 de milioane de euro de la construcţia sa în 1996.

BAT are în prezent peste 3.000 de angajaţi în cele trei entităţi economice ale grupului din România şi generează peste 30.000 de locuri de muncă pe lanţul de distribuţie.

În decembrie 2017, BAT a lansat în România glo, cel mai inovator dispozitiv al companiei care încălzeşte, nu arde tutunul.

Obiectivul BAT la nivel global este ca 50 de milioane de consumatori să aleagă produsele sale care nu implică arderea tutunului pâna în 2030 şi de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii pâna în 2025. BAT şi-a stabilit o serie de obiective ambiţioase de sustenabilitate, precum neutralitatea emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 şi 2 până în 2030, eliminarea utilizării plasticului de unică folosinţă non-necesar şi realizarea tuturor ambalajelor din plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil până în 2025.

BAT are peste 50.000 de angajaţi. Grupul BAT a generat venituri de 27,65 miliarde de lire sterline în 2022 şi un profit din operaţiuni de 10,52 miliarde lire sterline.

Portofoliul companiei include marcile sale globale de ţigarete şi o categorie tot mai largă de produse cu risc redus din tutun şi nicotină, precum şi produse tradiţionale din tutun care nu implică arderea tutunului. Între acestea se numară ţigări electronice, produse de încălzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotină pentru uz oral fără tutun, precum şi produse orale tradiţionale, cum ar fi snus şi snuff umed. În 2022, 22,5 milioane de consumatori au ales noile categorii de produse BAT care nu implică arderea tutunului, o creştere de 4,2 milioane faţă de anul precedent.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.