Italia pregăteşte o nouă taxă destinată companiilor din sectorul digital, care va fi inclusă în bugetul anului 2020, guvernul fiind în căutarea unor noi venituri care să îi permită renunţarea la majorarea planificată a taxei pe vânzări, au declarat luni două surse din coaliţia aflată la putere, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Taxa va obliga giganţii din sectorul digital să plătească o taxă de 3% pentru tranzacţiile pe internet, au spus sursele, adăugând că unele schimbări sunt posibile ca urmare a nergocierilor dintre partidele coaliţiei.

Schema ar urma să genereze venituri anuale de circa 600 de milioane de euro şi va fi aplicată companiilor cu venituri globale în valoare de cel puţin 750 de milioane de euro şi servicii digitale de peste 5,5 milioane de euro în Italia.

Acest plan corespunde propunerilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care săptămâna trecută a cerut guvernelor să refacă regulile de taxare a companiilor multinaţionale.

Roma caută resurse pentru a evita majorarea taxei pe vânzări în valoare de circa 23 de miliarde de euro, care ar trebui să intre în vigoare în ianuarei 2020, care ar putea afecta cererea internă, deja scăzută.

Coaliţia Mişcării 5 Stele şi Partidul Democrat de centru stânga trebuie să trimită pe 15 octombrie proiectul de buget aferent anului 2020.

Italia şi alte state ale Uniunii Europene se plâng de mult timp de modul în care Facebook, Google şi alţi giganţi ai internetului obţin profituri uriaşe în ţăriile lor, dar plătesc taxe de cel mult câteva milioane de euro pe an.

Marile companii din sectorul internetului profită la maximum de reglementările fiscale, având capacitatea de a transfera profiturile în state cu nivel scăzut de fiscalizare, cum este Irlanda, indiferent unde se află clienţii lor.

Italia intenţiona să introducă taxa pe companiile din sectorul digital în 2018, sub guvernul anterior al Milcării 5 Stele şi al partidului de dreapta liga, dar guvernul s-a prăbuşit în august, ar taxa nu a fost aplicată.

Dacă Uniunea Europeană va reuşi să introducă reguli comune pentru o taxă destinată acestor companii, Italia îşi va ajusta planurile în consecuinţă, au spus sursele.

Roma a cerut Comisiei Europene să prezinte o propunere pentru un nivel minim de impozitare pentru companii la nivelul UE, a declarat ministrul italian al Economiei, Roberto Gualtieri, într-o audiere în Parlament care a avut loc pe 8 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.