Autorităţile fiscale din Italia au emis notificări oficiale de impunere fiscală către Meta (compania-mamă a Facebook şi Instagram), X (fosta Twitter) şi LinkedIn, într-un caz fără precedent legat de aplicarea TVA în sectorul tehnologic, care ar putea avea efecte în întreaga Uniune Europeană, au declarat patru surse apropiate situaţiei pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Deşi anterior s-a raportat că Meta şi X sunt anchetate pentru presupusă fraudă fiscală, nu fusese dezvăluit până acum că şi LinkedIn, deţinută de Microsoft, este vizată în acest dosar-pilot care ar putea redefini tratamentul fiscal al giganţilor tech în Europa.

Italia solicită sume substanţiale: 887,6 milioane de euro de la Meta, 12,5 milioane de euro de la X şi aproximativ 140 de milioane de euro de la LinkedIn. Aceste sume reflectă întreaga perioadă analizată, cuprinsă între 2015-2016 şi 2021-2022, în funcţie de companie. Însă notificările emise în prezent vizează doar anii 2015 şi 2016, pentru care termenul legal de prescriere a creanţelor este iminent.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Caz pilot european

Cazul este considerat esenţial deoarece se bazează pe interpretarea faptului că înregistrarea utilizatorilor pe platformele Meta, X şi LinkedIn ar trebui considerată o tranzacţie impozabilă, întrucât implică un schimb – acces gratuit în schimbul datelor personale.

Meta a declarat pentru Reuters că nu va comenta detaliile cazului, dar a subliniat că a cooperat ”pe deplin cu autorităţile, conform legislaţiei UE şi locale”. Compania a adăugat că ”respinge ferm ideea că oferirea accesului gratuit la platformele online ar trebui supusă TVA”.

LinkedIn a transmis că ”nu are nimic de comunicat în acest moment”, iar X nu a răspuns solicitărilor Reuters.

Pentru că TVA este un impozit armonizat la nivelul UE, acest caz ar putea fi extins în toate cele 27 de state membre şi ar putea determina o reevaluare a modelului de afaceri al sectorului digital. Experţii consultaţi de Reuters consideră că abordarea Italiei ar putea afecta şi alte industrii – de la companii aeriene, la retaileri şi editori de presă – care oferă servicii gratuite în schimbul acceptării cookie-urilor de profilare.

Ce urmează?

Italia a fost activă în ultimii ani în anchetarea marilor companii tech. În februarie, Google a acceptat să plătească 326 milioane de euro pentru a închide un litigiu fiscal legat de perioada 2015–2019. Însă, este pentru prima dată când nu s-a ajuns la o înţelegere amiabilă şi Fiscul italian a emis o notificare oficială – ultimul pas înainte de începerea unui proces fiscal complet.

Potrivit surselor, acest lucru s-a întâmplat deoarece disputa nu mai este doar despre o sumă, ci despre acceptarea unei noi abordări în materie de fiscalitate digitală.

Companiile vizate au 60 de zile pentru a contesta notificările, termen ce poate fi extins cu încă o lună dacă solicită o propunere de acord din partea Fiscului.

După această etapă, există mai multe opţiuni:

Deschiderea unui proces în instanţă, cu riscuri pentru ambele părţi şi o durată medie de circa 10 ani, într-un sistem juridic cu trei niveluri de judecată.

Agenţia Fiscală ar putea renunţa la cererea de plată, din motive tehnice sau politice.

Se poate conveni plata sumelor pentru anii contestaţi şi trimiterea cazului către Comisia Europeană pentru evaluare, suspendând temporar procedura.

Această ultimă variantă ar permite Italiei să ia o decizie coordonată cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.