Guvernul de la Roma analizează acordarea de garanţii de stat băncilor, pentru amânarea plăţii datoriilor de către firme şi persoane fizice, pe fondul problemelor economice provocate de epidemia de coronavirus, una dintre cele mai grave din lume, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Viceministrul Economiei Antonio Misiani a afirmat luni, într-un interviu acordat postului de radio Radio24 că guvernul discută măsura cu banca centrală a Italiei.

O astfel de măsură ar răspunde solicitărilor exprimate de băncile italiene, care se tem de o nouă creştere a împrumuturilor neperformante, în timp ce ies dintr-un lung proces de restructurare pentru a rezolva problemele provocate de crizele anterioare.

Organizaţia de lobby bancar ABI din Italia a cerut acordarea de garanţii de stat şi o amânare de 6-12 luni a aplicării unor reglementări mai stricte ale Uniunii Europene pentru împrumuturile problemă.

ABI a anunţat luni că bănci care reunesc 90% din activele bancare totale din Italia au oferă deja firmelor mici afectate de epidemie opţiunea de a îngheţa rambursările sau de a prelungi termenele de maturitate a împrumuturilor acordate până pe 31 ianuarie.

Cu toate acestea, băncile nu îşi permit erodarea bufferelor de capital de costurile împrumuturilor, dacă aceste moratorii vor duce la creşterea creditelor neperformante din portofoliile lor, conform noilor reglementări ale UE.

Un oficial al Băncii Italiei a confirmat că are loc o colaborare strânsă cu Trezoreria, pentru a ajuta firmele afectate de criza provocată de noul virus, care, potrivit estimărilor, vor determina intrarea Italiei într-o nouă recesiune.

Guvernul Italiei ar urma să aprobe miercuri un pachet financiar de 7,5 miliarde de euro pentru compensarea impactului crizei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.