Bugetul Guvernului pentru 2017 este ambiţios în special la capitolul venituri şi este optimist în ceea ce priveşte cheltuielile, mai ales având în vedere modul în care au fost cheltuiţi banii în anii precedenţi, a declarat marţi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul condus de Sorin Grindeanu estimează o creştere de 13,9% a veniturilor bugetare în acest an faţă de 2016, până la 254,7 miliarde lei, şi un avans de 15,2% al cheltuielilor totale în acest an faţă de 2016, până la 278,8 miliarde lei.

Acest buget, deşi contribuie la menţinerea stabilităţii financiare prin menţinerea unui deficit bugetar de maximum 3%, este ambiţios mai ales în ceea ce priveşte veniturile, a avertizat guvernatorul BNR.

”Cred că acest buget este unul ambiţios mai ales pe partea de venituri. La cheltuieli, cred că bugetul este mai degrabă optimist, având în vedere maniera în care s-au realizat cheltuielile în anii precedenţi”, a spus Isărescu, într-o conferinţă de presă.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, guvernatorul a avertizat că tensiunile politice nu au cum să contribuie la menţinerea stabilităţii economiei, iar ”economia îşi vede de treabă, dar nu trebuie s-o punem la încercare”.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, în şedinţa de marţi, să menţină în continuare rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an şi a păstrat ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în valută la 10% şi pentru pasivele în lei la 8%, decizia fiind în linie cu aşteptările analiştilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.