Ionuţ Ţaţa, fondatorul şi CEO Iceberg Plus, companie de consultanţă şi inovare în antreprenoriat, participă la evenimentul premium News.ro "IMM-urile, oxigen pentru România"- ediţia a III-a, de joi, 24 octombrie, cu nou concept intitulat “Dincolo de finanţare”, care presupune că finanţarea unui IMM este doar primul pas în devoltarea unei afaceri antreprenoriale, pentru succes fiind necesar să beneficieze de expertiză, inovaţie, acces la piaţă şi tehnologie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ţaţa consideră că există un mit conform căruia obţinerea finanţării este partea cea mai dificilă pentru un IMM, însă în realitate finanţarea este adesea cea mai simplă piesă a puzzle-ului, mai ales atunci când urmezi cerinţele bine stabilite ale ghidurilor de finanţare. Cheia succesului pe termen lung se regăseşte în modelul de afaceri propriu-zis, mai exact cum este acesta gândit, menţinut şi, cel mai important, scalat.

“Cu peste 25 ani de experienţă în consultanţă şi inovare, înţelegem clar această distincţie. Expertiza noastră în granturi şi acces la finanţare este bine cunoscută, atrăgând fonduri de peste 420 de milioane de euro pentru clienţii noştri. Cu toate acestea, ceea ce ne diferenţiază cu adevărat este capacitatea de a ghida afacerile spre scalare sustenabilă şi dezvoltare bazată pe inovare. Într-o piaţă în care fondurile nu mai reprezintă provocarea principală, inovarea, valorificarea oportunităţilor tehnologice şi scalabilitatea devin factorii decisivi pentru succesul unei afaceri”, explică Ionuţ Ţaţa, CEO Iceberg Plus.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

El arată că există finanţare pentru aproape orice tip de afaceri şi precizează pentru cei care încă cred că finanţarea este principalul obstacol că sunt constant sunt linii de finanţare deschise. În prezent sunt următoarele apeluri deschise, care demonstrează concret că există resurse disponibile pentru cei care ştiu unde să le caute:

1. Două apeluri în cadrul Programului Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare sunt deschise până la finalul lunii:

● Sprijin pentru întreprinderi nou înfiinţate inovatoare, cu un buget total de 180.467.111 lei;

● Sprijin pentru proiecte de CDI pentru consorţii tematice între parteneri

publici-privaţi, cu un buget total de 696.626.000 lei.

2. În perioada următoare se va deschide un nou apel în cadrul Programului Regional Centru, destinat IMM-urilor pentru a sprijini trecerea de la idee la piaţă.

Acestea sunt doar câteva apeluri care dovedesc că există fonduri disponibile pentru cei doritori, însă în opinia sa adevărata provocare rămâne: Cum faci ca aceste fonduri să aibă un impact de lungă durată pentru afacerea ta şi mai degrabă să te ajute decât să te încurce indicatorii ficşi din caietele de sarcini?

Ionuţ Ţaţa apreciază că succesul înseamnă mai mult decât acces la finanţare, deoarece doar banii nu garantează succesul afacerii pe termen lung, ci sunt numai un prim pas, important dealtfel. Adevărata fundaţie stă în modelul de afaceri: viziunea, strategia şi rezilienţa operaţională. Acestea sunt factorii care determină dacă o iniţiativă antreprenorială va reuşi.

“Noi oferim mult mai mult decât sprijin în accesarea finanţărilor. Ne concentrăm pe consultanţă pentru inovare, ajutând afacerile să valorifice potenţialul tehnologiilor avansate şi să construiască strategii care să le asigure creştere eficientă şi adaptabilitate la tendinţele din piaţă. În aceşti ani, am identificat că provocarea cea mai mare constă nu în obţinerea capitalului, ci în a şti cum să foloseşti acest capital în mod eficient pentru afacerea ta. Noi schimbăm perspectiva de la simpla obţinere a fondurilor la valorificarea lor cu adevărat, oferind expertiză în inovare şi strategii de scalare a afacerilor pentru a le ajuta să îşi atingă potenţialul maxim”, spune Ionuţ Ţaţa, CEO Iceberg Plus.

O poveste de succes este cea a companiei Steepsoft AI, care are un parcurs impresionant spre inovare în domeniul e-sănătăţii, cu sprijinul Iceberg+ prin intermediul reţelei Enterprise European Network. Compania a dezvoltat soluţia digitală WakeZ, bazată pe feedback haptic (vibraţii) aplicat prin intermediul ceasurilor inteligente. Aceasta are ca scop îmbunătăţirea calităţii somnului şi a vieţii utilizatorilor prin influenţarea activităţii electrice a creierului. Cu ajutorul Iceberg+, WakeZ a avansat rapid de la un nivel de dezvoltare tehnologică TRL 3 la TRL 5, primind finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi semnând contractul în iunie 2023. Această colaborare a permis companiei să-şi extindă impactul şi să creeze noi cazuri de utilizare pentru intervenţii digitale terapeutice, marcând astfel un pas important în revoluţionarea pieţei de e-sănătate.

Iceberg+ este lider de piaţă, oferind servicii de consultanţă, transfer tehnologic şi de acces la finanţare pentru clienţi din sectorul privat şi public, atât din România, cât şi la nivel internaţional. Modelul de afaceri se împarte între servicii B2B pentru terţi şi implementarea de proiecte finanţate prin Fondurile Structurale şi de Investiţii, Horizon Europe, Banca Mondială şi BERD. În ultimul deceniu, Iceberg Plus a creat şi sprijinit implementarea de proiecte în valoare totală de peste 400 de milioane de euro, acoperind domenii precum dezvoltarea infrastructurii, cercetare şi inovare, dezvoltare economică, educaţie şi formare profesională (VET), transformare digitală şi e-guvernare.

Strategia de dezvoltare a poziţionat Iceberg Plus la intersecţia unor iniţiative europene cheie, inclusiv participarea în Enterprise Europe Network şi coordonarea a trei Hub-uri Europene de Inovaţie Digitală în regiunile Centru, Nord-Est şi Sud-Est ale României. De asemenea, compania lucrează la crearea primului Hub de Excelenţă axat pe tranziţia justă în România şi acţionează ca huburi naţionale de inovare pentru EIT Manufacturing, EIT Urban Mobility şi EIT InnoEnergy. Tocmai din acest motiv, Iceberg Plus nu are doar capacitatea de a obţine fonduri pentru IMM-uri, startupuri, cercetători, ci şi de atinge potenţialul maxim al afacerilor printr-o strategie de business pe termen lung.

Situaţia IMM-urilor în contextul economic şi fiscal dificil şi soluţiile pentru susţinerea lor sunt temele principale ale evenimentului premium televizat News.ro "IMM-urile, oxigen pentru România"- ediţia a III-a, care va avea loc joi, 24 octombrie, începând cu ora 10.00 şi care va fi transmis de postul de televiziune Prima News şi online pe pagina Agenţiei de presa News.ro şi pe pagina de Facebook a News.ro. 

Parteneri ai evenimentului sunt Asociaţia Română a Băncilor, CEC Bank, FNGCIMM, GTA Group, ROCA, iar partener organizaţional Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Mai multe detalii despre eveniment la: https://evenimente.news.ro/eveniment-premium-news-ro-imm-urile-oxigen-pentru-romania-editia-a-iii-a-21695881

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.