Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat luni dacă ar putea situaţia politică de la Bucureşti să influenţeze semnarea şi apoi aplicarea Planului Naţional de Redresare şi Rezillienţă, că nu există un risc politic pentru implementarea PNRR, pentru că acele investiţii cuprinse în planul naţional sunt unele dorite şi aşteptate de toată lumea. La rândul său, premierul Florin Cîţu a declarat că nu crede că există un politician responsabil din România care vrea să se joace cu viitorul românilor în ceea ce priveşte PNRR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu există un risc politic pentru implementarea PNRR. Nu există pentru că acele investiţii cuprinse în planul naţional sunt unele dorite şi aşteptate de toată lumea. E un plan foarte complex şi cred că aţi urmărit majoritatea dintre dvs că a durat destul de mult până când PNRR a fost negociat. Nu a fost o eroare, a fost o intenţie. Şi preşedinţia CE şi eu am dorit să avem un plan care poate fi implementat imediat. Am dorit un plan aplicabil pentru România, un plan de modernizare a României, cu proiecte concrete, cu reforme concrete, cu costuri concrete şi cu măsurabilitate. E mult mai mult decât un proiect, e un plan care trebuie şi poate fi implementat şi Guvernul se va ocupa de implementarea acestui plan, de aceea a primit din mâna preşedintei PNRR aprobat. Este aprobat, pregătit pentru implementare şi acest lucru se va întâmpla şi vom schimba România în bine, o vom moderniza cu acest PNRR, rezilienţa însemnând rezistenţa la şocuri. Deci nu vrem să ne prindă perioade de criză pe plan greşit”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu prim-ministrul Florin Cîţu susţinută luni la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Prim-ministrul Florin Cîţu a spus că nu există niciun risc privind implementarea PNRR în România şi, dincolo de declaraţiile politice din ultima vreme, nu crede că există vreun politician responsabil care să se joace cu viitorul românilor în legătură cu acest Plan. 

„Nu există niciun risc în ceea ce priveşte implementarea PNRR în România. Mai mult, eu cred că aşa cum a fost construit va accelera reforme care în România au fost încetinite sau amânate foarte mulţi ani de zile. De aceea am ţinut foarte mult ca în PNRR să avem reforma pensiilor, reforma sistemului de salarizare, reforma administraţiei, România educată, pentru a ne asigura că acest sistem de reforme şi cu borne vine la pachet cu investiţiile. Reformele şi investiţiile merg mână în mână şi, indiferent de declaraţiile politice din această perioadă, nu cred că există un politician responsabil din România care vrea să se joace cu viitorul românilor în ceea ce priveşte PNRR”, a precizat Cîţu. 

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a explicat că, deşi au existat momente mai dificile în elaborarea PNRR, a existat o cooperare excelentă şi încredere între CE şi decidenţii politici din România.

„În primul rând, permiteţi-mi să subliniez cât sunt de recunoascătoare pentru cooperarea excelentă din ultimele săptămâni şi luni. A fost destul de dificil să punem pe roate acest Plan. Ca în multe state membre, în Plan este inclusă multă inovare, multe subiecte noi şi este foarte dificil, e nevoie de multe eforturi să laolaltă reformele, investiţiile şi fondurile necesare. Deci aş vrea să vă mulţumesc pentru cooperarea excelentă de care am beneficiat. Din experienţa personalului administrativ din Comisie şi din România ştim că există relaţii excelente, condiţii de lucru excelente şi încredere între cele două administraţii. Deci în elaborarea Planului au exista şi momente mai dificile, dar acum ştim ce ne aşteaptă, ştim ce trebuie făcut. Există motive pentru care au fost stabilite ţinte şi jaloane în Plan, deci inclusiv în Planul României, care trebuie respectate pentru alocarea următoarei tranşe şi oferim tot sprijinul, toată consilierea de care este nevoie pentru a vă asigura că îndepliniţi aceste criterii de referinţă pentru a urma paşii necesari ca tranşa să poată fi alocată. Deci există un sistem de control foarte bun pentru a ne asigura că banii contribuabililor europeni sunt investiţi aşa cum trebuie”m a afirmat Ursula von der Leyen. 

 

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.