Preşedintele Klaus Iohannis a spus că investiţiile în reactoarele III şi IV de la Centrala de la Cernavodă sunt de importanţă naţională, această chestiune fiind discutată în CSAT, şi a adăugat că speră ca negocierile în acest sens să fie încheiate anul viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Ştiţi foarte bine că avem în plan, noi toţi, dezvoltarea unităţilor III şi IV. În Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a discutat această chestiune şi am stabilit că aceste investiţii în unităţile III şi IV reprezintă investiţii strategice pentru România, sunt de importanţă naţională. Sper că vom avea un progres semnificativ. Autorităţile guvernamentale, împreună cu conducerea Companiei Naţionale, lucrează la aceste negocieri, pe care eu îmi imaginez că le-ar putea finaliza într-un termen rezonabil, poate la anul, şi, atunci, putem să intrăm într-o zonă efectivă de dezvoltare a investiţiei, care ar fi benefică pentru România”, a afirmat Klaus Iohannis.

CNE Cernavodă furnizează aproape 20 la sută din energia electrică consumată în România, a spus şeful statului care a precizat că ar fi bine să se ajungă la 30 la sută, pentru ca România să se îndrepte astfel spre ”ceva ce este mult mai important decât independenţa energetică, spre securitate energetică”.

“În momentul de faţă, cred că furnizaţi aproape 20 la sută din energia electrică consumată în România. Cred că ar fi foarte bine să mergem până în zona poate de 30 la sută şi atunci avem o ţintă destul de bine conturată, şi putem să mergem înspre ceva ce este mult mai important decât independenţa energetică, spre securitate energetică. (…) În afară de independenţa energetică, care, dacă se atinge, e ok, trebuie să avem securitate energetică. Populaţia trebuie să fie sigură şi industria trebuie să fie sigură că în România accesul la energie este garantat. Acest lucru se poate numai acceptând interconectarea. Fără interconectare cu celelalte ţări din zona noastră, în special din Uniunea Europeană, nu vom putea să ajungem să avem o securitate energetică. Acest termen a fost foarte des folosit în ultima perioadă şi în Consiliul European, ne preocupă, iar investiţiile în această zonă, după părerea noastră, îmbunătăţesc net securitatea energetică nu numai a României, ci a întregii regiuni”, a afirmat preşedintele.

El consideră că dezvoltarea unităţilor III şi IV de la Cernavodă nu va duce doar la producerea de mai multă electricitate, ci şi la închiderea unor unităţi poluante sau ineficiente.

“Dezvoltarea unităţilor III şi IV nu trebuie să ne-o imaginăm neapărat ca şi o dezvoltare care face să producem neapărat mai multă electricitate, dar ne pune în poziţia să închidem unităţi care poluează prea mult, sau sunt ineficiente, sau sunt uzate moral. Şi atunci, România se va transforma într-o ţară care produce energie destul de multă, curată şi accesibilă. Accesibilă este doar dacă dezvoltăm întreaga reţea de interconectori cu vecinii, altfel rămânem puţin izolaţi. Şi pentru dumneavoastră, în Cernavodă, cred că o oportunitate bună, vom vedea dacă vom ajunge acolo, este Moldova, care are probleme şi mai grave în această zonă. Şi cu siguranţă o bună oportunitate ar fi transportul de energie electrică spre Moldova, fiindcă problema întotdeauna se pune şi la modul acesta. Ok, producem, şi poate producem mai mult decât exportăm”, a spus Iohannis.

 

El a adăugat că, deocamdată, ”este destul de dificil de stocat energie electrică”, menţionând că ”este nevoie de o politică foarte inteligentă”.

”Dacă vom ajunge sau nu să avem acumulatori de mare capacitate e o problemă care încă o discută fizicienii şi inginerii. Eu cred că se va rezolva, dar nu într-un viitor foarte apropiat, şi atunci este nevoie de o politică foarte inteligentă, unde dezvoltarea se face în aşa fel încât să fie şi sustenabilă şi rentabilă”, a precizat Iohannis.

Şeful statului a declarat că în domeniul energiei “băieţii deştepţi” au cules roadele, dar că este momentul să fie răsplătiţi şi oamenii deştepţi, calificaţi, care lucrează în industrie.

 

Cred că şi felul în care vă simţiţi dumneavoastră în peisajul, în ghilimele, sigur, românesc, este important. Am trecut, din păcate, prin destui de mulţi ani în care dumneavoastră şi alţii aţi muncit, v-aţi calificat, v-aţi făcut treaba, iar aşa-numiţii «băieţi deştepţi» au cules roadele. Cred că este cazul să terminăm cu aceste abordări. Eu cred că oamenii deştepţi trebuie să culeagă şi ei roadele, şi aceştia sunteţi dumneavoastră, şi colegele, şi colegii dumneavoastră care lucrează în această industrie, unde este nevoie, de obicei, de o specializare foarte, foarte bună, şi o aveţi. Meritaţi să fiţi răsplătiţi pentru ea”, a mai spus Klaus Iohannis.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.