Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a analizat şi aprobat, vineri, raportul Ministrului Energiei privind stadiul şi evoluţia proectului de construcţie a două noi reactoare la centrala nucleară de la Cernavodă, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, afirmând că acesta este o investiţie prioritară, care va duce la creşterea ponderii energiei nucleare în producţia totală de energie la cel puţin 30%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul este negociat în prezent cu o companie chineză, China General Nuclear Power Corporation. 

"În cadrul şedinţei Consiliului am analizat şi aprobat raportul Ministrului Energiei privind stadiul şi evoluţia proiectului unităţile 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, stabilind că acesta reprezintă un proiect prioritar de investiţii pentru România, care va asigura creşterea cotei energiei nucleare la 30 sau chiar 32% din totalul producţiei naţionale de energie electrică şi va contribui substanţial la creşterea economică, menţinerea, dar şi crearea de noi locuri de muncă", a spus Iohannis.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În noiembrie 2015, Nuclearelectrica, compania de stat care operează reactoarele 1 şi 2 de centrala de la Cernavodă, şi China General Nuclear Power Corporation au semnat un nemorandum de înţelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Memorandumul nu reprezintă, însă, un acord între părţi. În prezent, au loc negocieri între cele două companii, însă cel mai mare obstacol este legat de unele condiţii solicitate de compania chineză.

Astfel, China General Nuclear Power Corporation a solicitat garantarea unui nivel al ratei interne de rentabilitate (IRR -internal rate of return) de 15%, considerat inacceptabil de fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu. 

În plus, mulţi experţi ridică semne de întrebare privind rentabilitatea unei astfel de investiţii, în condiţiile în care preţurile din piaţa energiei au scăzut puternic în ultimii ani, din cauza excesului de ofertă de pe piaţa românească.

Proiectul presupune construcţia a două noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh.

Cele două reactoare aflate în prezent în exploatare, 1 şi 2, au aceeaşi putere instalată şi acoperă în prezent aproape 20% din producţia de energie electrică a României. 

Dacă statul român va ajunge la un acord cu firma chineză, noile reactoare vor fi construite şi operate printr-o companie mixtă, în care chinezii ar avea controlul, cu o participaţie de cel puţin 51%. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.