Întreţinerea unui mega-iaht confiscat de autorităţile americane de la un oligarh rus costă guvernul SUA aproape 1 milion de dolari pe lună, potrivit noilor dosare din instanţă, citate de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul de Justiţie al SUA solicită permisiunea de a vinde un iaht de 106 metri numit Amadea, pe care l-a confiscat în 2022, susţinând că era deţinut de miliardarul rus Suleiman Kerimov.

Guvernul a spus că doreşte să vândă iahtul de 230 de milioane de dolari din cauza ”costurilor excesive” de întreţinere şi echipaj, despre care a spus că ar putea totaliza 922.000 de dolari pe lună.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Este excesiv ca americanii să plătească aproape un milion de dolari pe lună pentru întreţinerea Amadea atunci când aceste cheltuieli ar putea fi reduse la zero printr-o vânzare”, potrivit unui dosar al procurorilor americani.

Taxele lunare pentru Amadea, care este acum andocat în San Diego, California, includ 600.000 USD pe lună în costuri de funcţionare: 360.000 USD pentru echipaj; 75.000 USD pentru combustibil; şi 165.000 USD pentru întreţinere, eliminarea deşeurilor, alimente şi alte cheltuieli.

Acestea includ, de asemenea, 144.000 USD în costuri lunare de asigurare pro-rata şi taxe speciale, inclusiv taxele de andocare, de 178.000 USD, ceea ce duce la 922.000 USD, conform dosarelor.

Bătălia pentru Amadea şi costurile pentru guvern evidenţiază provocările financiare şi juridice ale confiscării şi vânzării activelor deţinute de oligarhii ruşi după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat săptămâna trecută că Uniunea Europeană ar trebui să folosească profiturile din activele ruseşti de peste 200 de miliarde de dolari pentru a finanţa efortul de război al Ucrainei.

Comentariile ei au reflectat apelurile guvernamentale din primăvara anului 2022 de a blocaiahturile, avioanele private şi vilele miliardarilor ruşi în speranţa de a pune presiune asupra preşedintelui rus Vladimir Putin şi de a strânge bani pentru efortul de război.

Cu toate acestea, aproape doi ani mai târziu, procesul legal pentru dovedirea dreptului de proprietate asupra activelor ruseşti şi vânzarea acestora s-a dovedit a fi mult mai consumator de timp şi mai costisitor.

La Londra, miliardarul rus Eugene Shvidler a purtat o luptă juridică pentru avioanele sale private care au fost confiscate, iar Serghei Naumenko a făcut recurs la reţinerea superiahtului său Phi.

Bătălia pentru Amadea a început în aprilie 2022, când a fost confiscat în Fiji, la cererea guvernului SUA, potrivit dosarelor instanţei.

Deşi SUA susţin că iahtul este deţinut de Kerimov, care şi-a făcut averea în minerit, avocaţii lui Eduard Khudainatov, un fost director general al Rosneft care nu a fost sancţionat, spun că el deţine iahtul şi au încercat să recupereze posesia iahtului.

În dosarele judiciare, avocaţii lui Khudainatov s-au opus eforturilor guvernului american de a vinde iahtul, spunând că o vânzare grăbită ar putea duce la un preţ de vânzare mic şi că cheltuielile de întreţinere sunt minore în raport cu valoarea potenţială de vânzare.

Avocaţii lui Khudainatov refuză să plătească costurile de întreţinere curente atâta timp cât guvernul urmăreşte o vânzare şi confiscare.

Cu toate acestea, ei spun că clientul lor va rambursa guvernul SUA cei peste 20 de milioane de dolari deja cheltuiţi pentru întreţinerea iahtului, dacă acesta va fi returnat proprietarului său.

În actele de judecată, guvernul spune că Kerimov şi-a deghizat proprietatea asupra Amadea printr-o serie de companii paravan şi alţi proprietari.

Ei spun că e-mailurile dintre membrii echipajului arată că Kerimov ”este proprietarul efectiv al iahtului, indiferent de titularul navei”.

E-mailurile arată că Kerimov şi familia sa au comandat mai multe îmbunătăţiri interioare ale iahtului, inclusiv un cuptor nou pentru pizza şi un spa, şi că, între 2021 şi 2022, când ambarcaţiunea a fost confiscată, ”nu au fost excursii de oaspeţi pe Amadea la care să nu participe fie Kerimov, fie membrii familiei sale”, potrivit dosarelor instanţei.

Guvernul mai spune că Kerimov încearcă să vândă Amadea de ani de zile, aşa că o vânzare ar fi conformă cu intenţia sa.

”Nu este o situaţie în care o instanţă ar dispune vânzarea unei moşteniri preţioase pe care un reclamant doreşte cu disperare să o păstreze din motive sentimentale”, a spus guvernul în dosare.

Chiar dacă Amadea ar fi vândut rapid, încasările nu ar merge automat către guvern. Conform legii, banii ar fi reţinuţi în timp ce Khudainatov şi guvernul îşi continuă lupta în instanţă pentru proprietate şi confiscare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.