Produsul Intern Brut, pe serie brută, estimat pentru trimestrul I 2023 a fost de 318,557 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,4% faţă de trimestrul I 2022, arată datele provizorii (2) publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe date ajustate sezonier, PIB-ul estimat pentru trimestrul I 2023 a fost de 394,379 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2022 şi cu 2,9% faţă de trimestrul I 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2022, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,9% pe seria ajustată sezonier.

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul I 2023 în varianta provizoriu (2), nefiind înregistrate diferenţe semnificative faţă de varianta provizoriu (1) publicată în comunicatul de presă din 8 iunie 2023.

Seria ajustată sezonier

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier -  estimat pentru trimestrul I 2023 a fost de 394379,3 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2022  şi cu 2,9% faţă de trimestrul I 2022.

Serie brută

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2023 a fost de 318557,1 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,4% faţă de trimestrul I 2022.

Categorii de resurse

Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a crescut cu +0,1 puncte procentuale iar cea a valorii adăugate brute a scăzut cu -0,1 puncte procentuale.

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante între cele două estimări, astfel:

-  Construcţiile, cu o creştere a volumului de activitate de +0,3 puncte procentuale;

- Activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii, cu o creştere a volumului de activitate de +0,3 puncte procentuale;

- Informaţii şi comunicaţii, cu o creştere a volumului de activitate de +0,2 puncte procentuale;

- Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială, cu o creştere a volumului de activitate de +0,2 puncte procentuale;

- Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o scădere a volumului de activitate de -0,7 puncte procentuale.

Impozitele nete pe produs au înregistrat o creştere a volumului lor cu +1,6 puncte procentuale.

Categorii de utilizări

Din punctul de vedere al utilizării PIB, diferenţe semnificative ale contribuţiei la modificarea PIB, între cele două estimări, au înregistrat:

-        cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la +0,7% la  +1,6%, ca urmare a creşterii volumului său de activitate de la 103,8% la 108,7%;

-        formarea brută de capital fix, de la +2,4% la +1,9%, ca urmare a scăderii  volumului său de activitate de la 113,2% la 110,4%.

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2023 faţă de varianta provizorie (1), publicată în comunicatul de presă din 8 iunie 2023, fiind nesemnificativă.

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.