Suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut anul trecut în România cu 2,4%, până la 5,43 milioane hectare, iar producţia a scăzut cu 37,6% faţă de anul precedent, până la 18,9 milioane tone, din cauza secetei pronunţate în principalele perioade de vegetaţie a culturilor şi lipsei irigaţiilor, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 2,4%, iar producţia a scăzut cu 37,6%, faţă de anul precedent, din cauza secetei pronunţate în principalele perioade de vegetaţie a culturilor şi lipsei irigaţiilor, ceea cea condus la randamente scăzute la majoritatea culturilor”, potrivit INS.

Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2020, a reprezentat 48,6% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 39,5%.

Potrivit INS, producţia de leguminoase a scăzut faţă de anul precedent cu 48,3%, în timp ce suprafaţa cultivată cu numai 0,9%.

Producţia producţia de plante uleioase a scăzut cu 35,1%, iar suprafaţa cultivată cu 3,6%.

Scăderi ale producţiei s-au înregistrat la floarea soarelui (-41,9%), soia boabe (-26,4%) şi rapiţă (-8,8%). Suprafaţa cultivată a scăzut cu 2,4%, iar producţia a crescut cu 2,1%, faţă de anul precedent.

Producţia de legume a scăzut cu 0,4%, ca urmare a scăderii suprafeţei cultivate faţă de anul precedent

În anul 2020, producţia de struguri a scăzut cu 4,1%, ca urmare a scăderii randamentului la hectar (-3,5%), faţă de anul precedent, dar şi a suprafeţei cultivate (-0,6%), se mai arată în comunicatul INS.

Producţia de fructe din livezi a crescut faţă de anul precedent cu 29,6%, datorită creşterii suprafeţelor cultivate dar şi a randamentelor la hectar.

La porumb boabe România s-a situat pe primul loc la suprafaţa cultivată şi pe locul doi la producţia realizată, după Franţa.

România s-a poziţionat pe primul loc în ceea ce priveşte  suprafaţa cultivată şi producţia obţinută de floarea-soarelui.

În cazul grâului, România a fost pe locul al patrule la suprafaţa cultivată după Franţa, Germania şi Polonia şi pe locul şase la producţia realizată după Franţa, Germania, Polonia, Spania şi Italia.

La cartofi, România s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivată după Polonia, Germania, Franţa şi pe locul şase la producţia realizată după Germania, Franţa, Olanda, Polonia şi Belgia.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.