Managerii estimează creşterea activităţii în comerţul cu amănuntul, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii şi creşterea preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În cadrul anchetei de conjunctură din luna august 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%). Pentru activitatea de fabricare a echipamentelor electrice se estimează cea mai mare creştere (sold conjunctural +20%), urmată de activităţile de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +16%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare”, arată datele INS.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +22%).

”Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, menţionează INS.

Potrivit estimărilor din luna august 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +11%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +38%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +17%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +15%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%). Managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold
conjunctural +32%).

Conform estimărilor din luna august 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

Potrivit  opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +9%).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.