Cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au însumat 15,7 miliarde lei în anul 2020, reprezentând aproximativ 1,5% din PIB, iar cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului, 71,6%, au fost înregistrate pe domeniul gestionării deşeurilor, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În anul 2020, cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au însumat 15,7 miliarde lei reprezentând aproximativ 1,5% din PIB. La nivel naţional, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării deşeurilor la producătorii specializaţi, acestea reprezentând 71,6% din totalul cheltuielilor pe gestionarea deşeurilor. La nivel naţional, cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost înregistrate în domeniul gestionării apelor uzate la administraţia publică, acestea reprezentând 79,7% din totalul investiţiilor pe domeniul gestionării apelor uzate", arată datele INS.

La nivel naţional, investiţiile administraţiei publice au cea mai mare pondere în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului (54,5%), fiind urmate de investiţiile producătorilor nespecializaţi (31%) şi de cele ale producătorilor specializaţi (14,5%).

Producătorii nespecializaţi au înregistrat cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului în domeniul „producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă” (33,8%), în sectorul „industria prelucrătoare” (23,7%) şi în sectorul „captarea, tratarea şi distribuţia apei” (19,2%).

Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la gestionarea deşeurilor (39% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului la nivel naţional), urmate de cheltuielile pentru gestionarea apelor reziduale (21,1%) şi de cheltuielile pentru protecţia aerului înconjurător şi a climei
(20,5%).

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.