Impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană asupra situaţiei macroeconomice a României ar trebui să fie relativ redus, întrucât creşterea economică este legată mai mult de consumul privat, iar legăturile directe cu economia britanică sunt reduse, însă pe termen mediu efectele ar putea fi mai ample, în special pe segmentul fondurilor europene, consideră economiştii ING Bank.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spre exemplu, Ministerul Fondurilor Europene a estimat că PIB-ul nominal a fost cu 10,6% mai mare datorită fondurilor europene atrase în exerciţiul 2007-2013, în timp ce contribuţia Marii Britanii a reprezentat 11% din bugetul total al UE.

“Totuşi, subliniem că există multe incertitudini în acest moment cu privire la cum vor arată lucrurile pe acest plan. În plus, dacă decizia Marii Britanii va slabi UE pe termen mediu şi lung, atunci acest aspect ar avea un impact negativ asupra României şi pe plan economic, şi pe plan geopolitic”, subliniază economiştii ING.

În ceea ce priveşte impactul asupra politicii monetare, aceştia consideră că situaţia ar putea fi un argument puternic pentru BNR să amâne pentru primul trimestru al anului viitor debutul ciclului de întărire a politicii.

Potrivit estimării actuale a ING, banca centrală ar urma să facă acest pas în şedinţa Consiliului de Administraţie din 4 noimebrie

“Multe depind şi de reacţia Băncii Centrale Europene şi a băncilor centrale regionale”, mai spun analiştii instituţiei de credit.

Pentru şedinţa CA al BNR de joi, 30 iunie, aceştia se aşteaptă la menţinerea dobânzii de referinţă la 1,75% pe an, precum şi a rezervelor minime obligatorii, la 8% pentru pasivele în lei şi 12% pentru cele în valută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.