Infrastructura digitală guvernamentală din Muntenegru a fost lovită de un atac cibernetic ”fără precedent” şi au fost luate măsuri în timp util pentru a-i atenua impactul, au declarat vineri autorităţile, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Anumite servicii au fost oprite temporar din motive de securitate, dar securitatea conturilor aparţinând cetăţenilor şi companiilor şi datele acestora nu au fost puse în pericol”, a declarat ministrul Administraţiei Publice Maras Dukaj, pe Twitter.

Dukaj a spus că atacul, care a început joi seară, a semănat cu altele care au avut loc în ultimii ani în mica republică adriatică şi că Muntenegru – stat membru NATO - şi-a informat aliaţii despre el.

”Un atac cibernetic persistent şi în curs de desfăşurare este în desfăşurare în Muntenegru. Atacul poate include întreruperi ale sectoarelor de utilitate publică, transport (inclusiv punctele de trecere a frontierei şi aeroport) şi telecomunicaţii”, a avertizat pe site-ul său Ambasada SUA din capitala Podgoriţa.

Ambasada i-a sfătuit pe cetăţenii americani să limiteze circulaţia şi călătoriile în Muntenegru la strictul necesar şi să aibă documente de călătorie la zi şi uşor accesibile.

Portalul de ştiri online Vijeşti a citat Agenţia Naţională de Securitate (ANB) spunând că atacul este ”fără precedent”.

Compania de energie electrică de stat EPCG şi-a trecut operaţiunile pe manipulare manuală pentru a preveni orice posibile daune, după avertismentele ANB că ar putea deveni ţinta atacului, a declarat Vijeşti, citat de Milutin Djukanovic, preşedintele Consiliului de Administraţie al EPCG.

Djukanovic a mai spus că serviciile unor clienţi au fost dezactivate temporar, ca măsură de precauţie.

Premierul în exerciţiu Dritan Abazovic a convocat vineri seara o sesiune a Consiliului de Securitate Naţională pentru a discuta despre atac.

Abazovic a spus că atacul este motivat politic, după căderea guvernului său săptămâna trecută.

Hackerii au atacat, de asemenea, infrastructura digitală de stat a Muntenegrului în ziua alegerilor din 2016, şi apoi din nou pe o perioadă de câteva luni în 2017, când fosta republică iugoslavă era pe cale să adere la NATO.

Alianţa militară occidentală este la curent cu rapoartele despre atacuri cibernetice din Muntenegru şi este gata să-şi ajute autorităţile dacă este necesar, a declarat un oficial NATO neidentificat, citat de Vocea Americii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.