Industria dezvoltatoare de jocuri video din România continuă să crească, raportând în 2022 o cifră de afaceri de 332 milioane de dolari, bazată pe cea mai mare creştere înregistrată de la an la an din 2014. Cifra reprezintă o creştere de peste 25% faţă de anul precedent şi este de peste trei ori mai mare decât cea înregistrată în 2014. Datele sunt oferite de studiul anual realizat de RGDA (Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România). Studiul reconfirmă şi tendinţa pozitivă a evoluţiei numărului de angajaţi din industria creativă, în studiourile româneşti lucrând în prezent în jur de 6.800 de specialişti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cifra de afaceri per angajat a ajuns la peste 48.000 de euro, o creştere de 50% faţă de 2019

Această creştere va continua şi în 2023, 68% din cele 222 studiouri active în România reconfirmând continuarea angajărilor şi în anul curent, 26% din studiouri fiind deschise şi la ideea de a derula programe de internship. În jur de 60% din totalul noilor angajări din acest an au fost pentru poziţii de junior. Conform aceluiaşi studiu, formatul de muncă hibrid este preferat de 42% dintre firme, doar 21% optând pentru modelul de muncă de la birou.

Anul trecut a crescut şi numărul de jocuri dezvoltate cu participarea studiourilor din România. Printre cele mai notabile jocuri se numără FIFA 23 (Electronic Arts Romania) şi Metal Hellsinger (Funcom Romania). Totodată, Assassin’s Creed Mirage (Ubisoft Romania) şi EA Sports FC 24 (Electronic Arts Romania) erau în dezvolare în 2022 şi au fost lansate în această toamnă. Dintre jocurile dezvoltate de studiourile independente româneşti care s-au bucurat de succes internaţional se pot aminti Trinity Fusion (Angry Mob Games), Wild Things: Animal Adventures (Amber Studio), Bear and Breakfast (Gummy Cat) şi Last Days of Lazarus (Darkania Works, GrimTalin).

Industria locală continuă să se bucure de un interes considerabil din partea dezvoltatorilor internaţionali, dar şi din partea investitorilor. În 2022, studioul românesc Metagame a fost preluat de Fortis, iar Amber a reuşit să atragă o investiţie de 20 de milioane de dolari din partea fondului de investiţii Emona Capital.

"În 2022, industria dezvoltatoare de jocuri video din România a înregistrat cea mai semnificativă creştere din istorie. Cifra de afaceri s-a triplat în decursul celor 9 ani de când putem vorbi despre o prezenţă constantă în România, reprezentând un factor crucial al interesului manifestat de investitori şi companiile multinaţionale faţă de sectorul local. Această creştere susţinută a productivităţii industriei şi evoluţia pozitivă a ratei de angajare confirmă potenţialul nostru de a deveni un hub regional", a precizat Cătălin Butnariu, preşedinte al RGDA.

Cele mai importante 10 companii româneşti în 2022 după cifra de afaceri sunt Electronic Arts România, Ubisoft România, Amber Studio, Gameloft România, Green Horse Games, Playtika, Quantic Lab, Super Hippo Games/Nutaku, eRepublik şi Whyttest.

Studiul a fost anunţat în premieră la Dev.Play, conferinţa dezvoltatorilor de jocuri video din România şi Europa de Est, ce are loc pe 9-10 octombrie la Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.