Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut puternic în luna iunie, cu 14,9 puncte până la valoarea de 29,9 puncte. Analiştii financiari estimează pentru acest an o creştere economică în medie de 0,9%, existând şi opinii în rândul participanţilor privind o posibilă intrare în recesiune a economiei româneşti.
”Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut puternic în luna iunie, cu 14,9 puncte până la valoarea de 29,9 puncte. Această situaţie s-a datorat scăderii puternice a ambelor componente ale indicatorului. Astfel, componenta de anticipaţii s-a redus cu 16 puncte, până la valoarea de 25, în timp ce componenta de condiţii curente a scăzut cu 12,8 puncte, până la valoarea de 39,7 – nivel compatibil cu o situaţie de recesiune”, arată asociaţia.
Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2026) a crescut comparativ cu valoarea înregistrată în luna precedenta şi a atins nivelul de 5,35%. Sondajul a fost realizat în ultima săptămână a lunii iunie, înainte de finalizarea pachetului fiscal, în condiţiile în care mesajele autorităţilor publice sugerau menţinerea cotei standard de TVA la nivelul de 19%.
”Anticipaţiile de creştere economică pentru anul 2025 se situează, într-o uşoară scădere faţă de exerciţiul anterior, la valoarea medie de 0,9%, existând şi opinii în rândul participanţilor privind o posibilă intrare în recesiune a economiei româneşti”, arată Asociaţia CFA România.
În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 82% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, nefiind inregistrata nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0961 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului EUR/RON anticipat este 5,1453 lei pentru un euro.
“În aşteptarea majorării taxării şi/sau reducerii ratingului României, indicatorul de încredere a scăzut puternic. Nivelul actual indică un risc foarte crescut de recesiune. Iar posibila recesiune se suprapune cu o majorare a ratei inflaţiei cauzate de majorarea taxelor indirecte. O combinaţie extrem de nefericită datorată politicii fiscale puternic pro-ciclice din ultimii ani”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – preşedinte al Asociaţiei CFA România.
Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 52% dintre participanţi, anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 35% anticipează o scădere. De asemenea 65% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supra-evaluate, iar 35% că sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 a scăzut uşor comparativ cu exerciţiul anterior, la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,5% din PIB.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 60% în următoarele 12 luni.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.