Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a scăzut, la valoarea de 56,6 puncte, însă faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 12,1 puncte. Analiştii estimează o evoluţie, în termeni reali, a Produsului Intern Brut în anul 2021 la o valoare medie de +6,6%, iar pentru anul 2022 de 3,9%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a scăzut, la valoarea de 56,6 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 12,1 puncte). Această situaţie s-a datorat evoluţiei divergente a celor două componente ale indicatorului", arată asociaţia.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 5,8%.

“În contextul creşterii substanţiale a ratei inflaţiei, anticipaţiile inflaţioniste pentru un orizont de 12 luni au continuat să crească. În concordanţă cu aceste evoluţii, au crescut şi anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă de piaţă monetară, acestea indicând anticipaţii de majorare a ratei de dobândă de politica monetară de cel puţin încă trei ori în urmatoarele 12 luni", spune Adrian Codirlasu, CFA vicepreşedintele Asociaţiei CFA Romania.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 91% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Nu a fost înregistrată nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0517, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1145 lei pentru un euro. De asemenea, cea mai mică valoare estimată a cursului euro/leu pentru un orizont de 12 luni este 4,9600.

Previziunile analiştilor în ceea ce priveşte cei mai importanţi indicatori macroeconomici arată că deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 va avea o valoare medie de 7,3%, iar pentru anul 2022 este 6%.

De asemenea, analiştii estimează că evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2021 are o valoare medie a anticipatiilor de +6,6%, iar pentru anul 2022 de 3,9%.

Datoria publică ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54,1%.

În contextul atenţiei sporite a autorităţilor europene cu privire la protecţia mediului înconjurător, atenţie concretizată în reglementări cu privire la luarea în considerare a factorilor ESG (factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă) de către instituţiile financiare, au fost introduse în sondaj întrebări cu privire la conştientizarea de către instituţiile financiare a acestor reglementări, pregătirea instituţiilor financare pentru asigurarea respectării noilor reglementări, precum şi suportul oferit clienţilor pentru asigurarea respectării lor.

Conform răspunsurilor participanţilor, principalele impedimente în implementarea factorilor ESG sunt insuficienţa informaţiilor şi lipsa expertizei în acest domeniu.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.