Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a scăzut puternic în august cu 9 puncte faţă de luna precedentă, la 50,7 de puncte, în special ca urmare a percepţiei înrăutăţite asupra modului în care va evolua economia în următorul an, arată datele publicate de CFA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, lansat în 2011, măsoară anticipaţiile analiştilor financiari privind activitatea economică în România pentru următoarele 12 luni.

Diminuarea din luna august vine după ce indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut în iulie cu 0,3 puncte şi în iunie cu 6,6 puncte.

În august, scăderea a avut loc din cauza ambelor componente. Astfel, indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 6,4 puncte, la 68,6 puncte, în timp ce indicatorul anticipaţiilor pentru situaţia din următorul an a scăzut cu 10,2 puncte, până la 41,8 puncte.

Sondajul arată că aşteptările privind condiţiile de afaceri din România din următoarele 12 luni s-au înrăutăţit, indicatorul coborând în august la -60%, de la -25% în iulie, în condiţiile în care 65,7% dintre cei chestionaţi se aşteaptă ca în următoarea perioadă condiţiile de afaceri să se înrăutăţească.

Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente, referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii, şi la anticipaţiile, pentru o perioadă de un an, pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal şi a averii personale la nivel de economie.

Sondajul evaluează şi anticipaţiile pentru salarii, rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Potrivit sondajului, în ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 80% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, faţă de 77,3% în precedentul sondaj.

"Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6177 (în creştere cu 278 pips faţă de valoarea înregistrată în exerciţiul anterior), în timp de pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4,6523 (valoare în creştere cu 350 pips)", se arată în comunicat.

Analiştii se aşteaptă la o înrăutăţire a pieţei muncii în următorul an, cu o balanţă de -31% a răspunsurilor (40% din cei chestionaţi aşteaptă o înrăutăţire), de la -5% în iulie.

Analiştii estimează o creştere a veniturilor populaţiei în următorul an mai pronunţată ca în luna anterioară (+17% în august, faţă de +14% în iulie).

Analiştii membri ai CFA estimează, în medie, un nivel al inflaţiei de 2,55% pentru intervalul septembrie 2017 - septembrie 2018, valoare mai ridicată faţă de cea înregistrtă în raportul anterior (2%).

În privinţa situaţiei economice pe plan mondial în următorul an, 65,7% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la condiţii economice normale, în timp ce 31,4% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o situaţie bună.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România şi al candidaţilor pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizaţia având peste 180 de membri.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...