Patria Bank estimează în acest an un profit net de 6,6 milioane lei, de trei ori şi jumătate mai mic decât estimările de la începutul anului, de 23,1 milioane lei, însă mai mare comparativ cu rezultatul obţinut anul trecut, de 5,3 milioane lei, potrivit rezultatelor estimate revizuite pentru anul 2020.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai mult, rezultatul la primele trei luni ale anului este comparabil cu cel raportat la în perioada similară din 2019 pe fondul efectelor Covid-19, însă fără aceste elemente extraordinare rezultatul din primul trimestru din 2020 ar fi fost mai mari cu un milion de lei.

”Anticipăm un impact financiar negativ moderat şi afectarea profitului în urma unei activităţi comerciale reduse în perioada de lockdown. Ca urmare, publicăm rezultate estimate revizuite pentru anul 2020 şi poziţia financiară revizuită a băncii la sfârşitul anului”, arată banca într-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Patria Bank prognozează un venit net bancar de 153,4 milioane lei, faţă de 174,5 milioane lei, cât arătau estimările iniţiale. În 2019, Patria Bank a realizat un venit net bancar de 167 milioane lei.

”Estimare revizuită în urma Covid-19 a venitului net bancar pentru 2020 de 153,4 milioane lei. Scădere a cheltuielilor operaţionale revizuită la 122,6 milioane lei faţă de 132,9 milioane lei în bugetul aprobat de AGA. Valoarea revizuită este cu 12% mai redusă faţă de cea din 2019. Creştere faţă de 2019 a rezultatului net al exerciţiului, revizuită la 6,6 milioane lei, previzionată în condiţiile impactului Covid-19 şi reprezentând +25% faţă de valoarea înregistrată în 2019. Impactul asupra costului riscului se va resimţi în special în 2021-2022, dar într-o măsură mai redusă faţă de media sectorului ca urmare a diversificării clienţilor şi expunerea pe segmentele Micro şi Agro”, se arată în raport.

Soldul creditelor acordate clientelei a fost revizuit în creştere la 1,975 miliarde lei la decembrie 2020 faţă de 1,852 miliarde lei în bugetul aprobat de AGA, în principal pe fondul programului de amânare a plăţtii ratelor la credite – măsura de ajutor pentru clienţi în condiţiile pandemiei.

”Ne aşteptăm ca impactul negativ al Covid-19 înregistrat în trimestrul 1 să se reverseze parţial în trimestrul 2 în ceea ce priveşte rezultatul net şi capitalurile”, arată banca.

De asemenea, activele lichide au fost revizuite în scădere la 1,015 miliarde lei faţă de 1,237 miliarde lei în BVC aprobat de AGA, şi o creştere sold depozite atrase la 2,665 miliarde lei faţă de 2,891 miliarde lei în BVC aprobat de AGA.

Patria Bank se aşteaptă totodată la o creştere a soldului de credite acordate clientelei de la 1,588 miliarde lei la sfârşitul anului 2019 până la 1,975 miliarde lei la sfârşitul anului 2020.

”Estimările pentru anul 2020 au fost revizuite ca urmare a influenţei pandemiei Covid-19. Astfel, volumul total de credite noi vândute a fost revizuit la 837,5 milioane lei, faţă de valoarea de 1,082 miliarde lei inclusă în bugetul aprobat de AGA şi valoarea de 840,5 milioane lei înregistrată în 2019”, se menţionează în raport.

În ceea ce priveşte impactul pandemiei asupra activităţii băncii, banca enumeră: reducerea cererii de creditare cu impact asupra volumului de credite acordate, presiune asupra surselor comerciale, clienţii fiind nevoiţi să apeleze la economii din cauza reducerii veniturilor, reducerea veniturilor nete operaţionale ale băncii ca urmare a diminuării creditării, reducerii volumului tranzacţiilor clienţilor şi evoluţiei descrescătoare a indexului de dobândă (ROBOR).

Banca eestimează totodată reducerea anticipată a cheltuielilor operaţionale prin măsuri de eficientizare procese, renegociere contracte şi optimizări (unele costuri în creştere din regulilor impuse de pandemie), precum şi o erodare a nivelului fondurilor proprii din cauza reducerii profitabilităţii şi marcării la piaţă a portofoliului de titluri.

”Anticipăm un impact financiar negativ moderat şi afectarea profitului mai ales din activitatea comercială redusă în lockdown”, arată raportul.

Patria Bank (simbol bursier PBK) este rezultatul fuziunii prin absorbţie dintre fosta Banca Comercială Carpatica (ca entitate absorbantă) şi fosta Patria Bank (ca entitate absorbită), fuziune ce a avut loc în 2017

Patria Bank este o bancă comercială cu management român, listată la Bursa de Valori Bucureşti, categoria Premium. Banca se concentrează pe segmentele IMM, microintreprinderi, agricultură şi retail. În 2019, baca a raportat un profit net de 5,3 milioane lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.