Huawei Technologies plănuieşte o revenire în industria smartphone-urilor 5G până la sfârşitul acestui an, potrivit unor firme de cercetare, semnalând o revenire după ce interzicerea din SUA a vânzărilor de echipamente către compania chineză i-a decimat afacerea cu electronice de larg consum, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Huawei ar trebui să poată achiziţiona cipuri 5G pe plan intern, folosindu-se de propriile progrese în instrumentele de proiectare a semiconductorilor, împreună cu fabricarea de cipuri de către Semiconductor Manufacturing International Co (SMIC), au declarat trei firme de cercetare tehnologică terţe, care acoperă sectorul smartphone-urilor din China.

Firmele, citând surse din industrie, inclusiv furnizori ai Huawei, au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza acordurilor de confidenţialitate cu clienţii.

Huawei a refuzat să comenteze. SMIC nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

O revenire pe piaţa telefoanelor 5G ar marca o victorie pentru compania care timp de aproape trei ani a declarat că se află în modul ”supravieţuire”.

Veniturile din afacerile cu produse de consum ale Huawei au atins vârful de 483 de miliarde de yuani (67 de miliarde de dolari) în 2020, înainte de a scădea cu aproape 50% un an mai târziu.

Gigantul tehnologic din Shenzhen a concurat o perioadă cu Apple şi Samsung, pentru a fi cel mai mare producător de telefoane din lume, până când rundele de restricţii din SUA, începând din 2019, i-au redus accesul la instrumentele de fabricare a cipurilor, esenţiale pentru producerea celor mai avansate modele ale sale.

Guvernele SUA şi cele europene au etichetat Huawei drept un risc de securitate, acuzaţie pe care compania o neagă.

De atunci, Huawei a vândut doar loturi limitate de modele 5G, folosind cipuri stocate.

Blocat să vândă telefoane 4G de ultimă generaţie, Huawei a coborât anul trecut în majoritatea clasamentelor din lume, când vânzările au atins un punct scăzut, deşi a crescut la o cotă de piaţă de 10% în China, în primul trimestru, potrivit companiei de consultanţă Canalys.

PREVIZIUNI 5G

Una dintre firmele de cercetare a declarat că se aşteaptă ca Huawei să folosească procesul de producţie N+1 al SMIC, deşi, cu o rată estimată a randamentului cipurilor utilizabile sub 50%, livrările de dispozitive 5G vor fi limitate la aproximativ 2 până la 4 milioane de unităţi.

O a doua firmă a estimat că livrările ar putea ajunge la 10 milioane de unităţi, fără a oferi detalii suplimentare.

Huawei a livrat 240,6 milioane de smartphone-uri în întreaga lume în 2019, anul său de vârf, potrivit Canalys, înainte de a-şi vinde divizia Honor, care a reprezentat aproape o cincime din livrările în acel an.

Ziarul China Securities Journal, susţinut de stat, a relatat luna aceasta că Huawei şi-a ridicat obiectivul de livrări pentru 2023 la 40 de milioane de unităţi, de la 30 de milioane la începutul anului, fără a face referire la o revenire la telefoanele 5G.

Huawei ar putea produce anul acesta versiuni 5G ale modelelor emblematice precum rivalul iPhone P60, cu noi lansări probabil la începutul anului 2024, au spus cele trei firme de cercetare, adăugând că astfel de predicţii se bazează pe informaţiile pe care le-au primit prin verificări cu contactele din lanţul de aprovizionare al Huawei şi anunturi recente ale companiei.

Cu toate acestea, restricţiile din SUA au oprit accesul Huawei la sistemul de operare Android al Google şi la pachetul de servicii pentru dezvoltatori pe care se bazează majoritatea aplicaţiilor Android, limitând atractivitatea telefoanelor Huawei în afara Chinei.

INSTRUMENTE DE PROIECTARE a CIPURILOR

Firmele de cercetare au remarcat că Huawei a anunţat în martie că a făcut progrese în instrumentele de automatizare a designului electronic (EDA) pentru cipuri produse la tehnologia de 14 nanometri (nm) şi peste.

Companiile de proiectare a cipurilor folosesc software-ul EDA pentru a produce schiţele pentru cipuri, înainte ca acestea să fie fabricate în masă în fabrici.

Firmele de cercetare, citând propriile surse din industrie, cred că software-ul EDA de la Huawei ar putea fi utilizat cu procesul de fabricaţie N+1 al SMIC pentru a face cipuri la echivalentul a 7 nm, semiconductorii puternici utilizaţi de obicei în telefoanele 5G.

Washingtonul a interzis SMIC să obţină un echipament avansat de fabricare a cipurilor numit un echipament EUV, de la firma olandeză ASML (ASML.AS), care este esenţial în procesul de fabricare a cipurilor de 7 nm.

Dar unii analişti au găsit semne că SMIC a reuşit totuşi să producă cipuri de 7 nm ajustând maşini DUV mai simple, pe care le putea încă achiziţiona gratuit de la ASML.

Cea de-a doua firmă de cercetare a spus că a observat că Huawei a cerut SMIC să producă componente de cip sub 14 nm în acest an pentru produsele 5G.

Rata estimată a randamentului de mai puţin de 50% înseamnă că cipurile 5G ”vor fi costisitoare”, a spus Doug Fuller, care cercetează cipurile la Copenhagen Business School.

”Bănuiesc că dacă Huawei vrea să suporte costul, poate face asta, dar nu văd astfel de cipuri ca fiind competitive la preţ”, a spus Fuller.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.