Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat, joi, că încă nu a trimis niciun document la Comisia Europeană prin care să-i convingă pe oficialii de Bruxelles că România nu va intra pe deficit bugetar excesiv, precizând că se lucrează intens la documente, termenul limită fiind pe 25 aprilie. Ştefan a precizat că unii comisari europeni cu care a discutat au recunoscut că sunt ”prea prudenţi” şi că previzunile lor din anii precedenţi nu au fost conforme cu realitatea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu am trimis niciun document deocamdată, lucrăm intens la acest lucru. Bruxelles-ul ne-a dat termen 25 aprilie. Vă reamintesc că a fost recent o misiune de evaluare post-program cu Comisia Europeană şi am convenit ca pe 25 aprilie - dânşii au precizat până la ora prânzului şi i-am întrebat dacă e după ora Bucureştiului sau după ora Bruxelles-ului – să trimitem programul nostru de măsuri care să securizeze respectarea deficitului, fapt pentru care am trimis o hârtie tuturor ordonatorilor de credite - imediat după ce a plecat misiunea Comisiei Europene – rugând ca până pe 5 aprilie să-mi comunice ce măsuri se pretează pe domeniul lor de activitate astfel încât noi să le integrăm şi până în 25 aprilie să fim în stare să prezentăm Bruxelles-ului un plan de astfel de măsuri”, a declarat Viorel Ştefan, întrebat ce documente a trimis la Bruxelles pentru a-i convinge pe oficialii de acolo că România nu va intra pe deficit bugetar excesiv.

El a precizat că ştie că există îngrijorări la Bruxelles privind depăşirea deficitului, dar a explicat că a avut o discuţie cu comisarii europeni care au recunoscut că ”sunt prea prudenţi” şi în anii precedenţi previziunile lor nu au fost confirmate.

”Ştiu că există acestă îngrijorare la Bruxelles, dar am avut plăcuta surpriză ca inclusiv comisarii europeni cu care am discutat acest subiect să înceapă discuţia cu noi aşa: ştim că şi în ani precedenţi noi am fost mai prudenţi şi realitatea a dovedit că am fost prea prudenţi şi nu a confirmat previziunile noastre, dar ne este teamă să nu se întâmple anul acesta. Cam aşa a fost şi am apreciat mult că au recunoscut că previziunile din anii precedenţi nu s-au confirmat", a adăugat ministrul Finanţelor.

Comisia Europeană aşteaptă dovezi de la Guvernul României că poate susţine creşterile salariale şi de pensii angajate şi că nu va depăşi un deficit bugetar de 3 la sută, astfel încât ţara noastră să nu intre în procedura de infringement, de a fi pusă sub observaţie pentru modul în care este depăşit deficitul bugetar, declara, în 20 martie, comisarul european pentru Politici Regionale Corina Creţu.

Corina Creţu a spus că la Bruxelles există temerea ca România să nu ajungă în situaţia Greciei.

Comisia Europeană estimează că România va înregistra "deviaţii semnificative" ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) în 2016, iar balanţa structurală va suferi "noi deteriorări" în 2017 şi 2018. Această situaţie ar fi provocată în principal de relaxarea indusă de reducerea unor taxe, combinat cu creşteri de pensii şi salarii, spun oficialii CE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.