Guvernul taliban al Afganistanului face presiuni pentru deblocarea a miliarde de dolari din rezervele băncii centrale, în vreme ce naţiunea afectată de secetă se confruntă cu o criză de numerar, foamete în masă şi o nouă criză a migraţiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Afganistanul a depus active de miliarde de dolari în străinătate, la Rezerva Federală a SUA şi alte bănci centrale din Europa, dar aceşti bani au fost blocaţi de când talibanii islamişti au înlăturat guvernul susţinut de Occident, în luna august.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe a declarat că guvernul va respecta drepturile omului, inclusiv educaţia femeilor, în disperarea de a obţine fonduri noi, pe lângă ajutorul umanitar, despre care a spus că oferă doar ”o mică uşurare”.

Sub guvernarea talibană din 1996-2001, femeile au fost în mare parte excluse de la locurile de muncă plătite şi de la educaţie şi, în mod normal, trebuiau să îşi acopere feţele şi să fie însoţite de o rudă de sex masculin atunci când plecau de acasă.

"Banii aparţin naţiunii afgane. Daţi-ne banii noştri. Blocarea acestor bani nu este etică, fiind împotriva tuturor legilor şi valorilor internaţionale", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Ahmad Wali Haqmal, pentru Reuters.

Un înalt oficial al băncii centrale a cerut ţărilor europene, inclusiv Germaniei, să elibereze partea lor din rezerve pentru a evita un colaps economic care ar putea declanşa o migraţie în masă către Europa.

”Situaţia este disperată şi suma de numerar este în scădere”, a declarat Shah Mehrabi, membru al consiliului de administraţie al băncii centrale Afgane, pentru Reuters.

”Mai există fonduri suficiente... pentru a menţine Afganistanul până la sfârşitul anului. Europa va fi afectată cel mai grav dacă Afganistanul nu va avea acces la aceşti bani.... Oamenii vor fi disperaţi. Vor merge în Europa”, a spus Mehrabi.

Apelul pentru asistenţă vine în timp ce Afganistanul se confruntă cu un colaps al economiei sale fragile. Plecarea forţelor conduse de SUA şi a multor donatori internaţionali a lăsat ţara fără granturi care finanţau trei sferturi din cheltuielile publice.

Ministerul de Finanţe a declarat că încasările zilnice din taxe sunt de aproximativ 400 de milioane de afgani (4,4 milioane de dolari).

Deşi puterile occidentale vor să evite un dezastru umanitar în Afganistan, ele au refuzat să recunoască oficial guvernul taliban.

Haqmal a spus că Afganistanul va permite femeilor o educaţie, deşi nu în aceleaşi săli de clasă cu bărbaţii. Drepturile omului, a spus el, vor fi respectate, dar în cadrul legii islamice, care nu includ drepturile gay.

„LGBT... Asta contravine legii Sharia”, a spus el.

Mehrabi speră că, deşi Statele Unite au declarat recent că nu vor elibera fondurile de aproximativ 9 miliarde de dolari, ţările europene ar putea. El a spus că Germania deţine o jumătate de miliard de dolari din banii afgani şi că ea şi alte ţări europene ar trebui să elibereze aceste fonduri.

Mehrabi a spus că Afganistanul are nevoie de 150 de milioane de dolari în fiecare lună pentru a ”preveni criza iminentă”, menţinând stabile moneda locală şi preţurile, adăugând că orice transfer ar putea fi monitorizat de un auditor.

”Dacă rezervele rămân îngheţate, importatorii afgani nu vor putea să-şi plătească transporturile, băncile vor începe să se prăbuşească, alimentele vor deveni rare, magazinele alimentare vor fi goale”, a spus Mehrabi.

El a arătat că aproximativ 431 de milioane de dolari din rezervele băncii centrale se află la banca germană Commerzbank, precum şi alte aproximativ 94 de milioane de dolari la banca centrală a Germaniei, Bundesbank.

Banca Reglementelor Internaţionale, un grup-umbrelă pentru băncile centrale globale, din Elveţia, deţine încă aproximativ 660 de milioane de dolari.

Cele trei bănci au refuzat să comenteze.

Talibanii au preluat puterea în Afganistan în august, după ce Statele Unite şi-au retras trupele, la aproape 20 de ani după ce islamiştii au fost înlăturaţi de forţele conduse de SUA în urma atacurilor din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.