Guvernul italian intenţionează să examineze posibila vânzare a unei rafinării deţinute de grupul rus Lukoil în Sicilia, pentru a preveni reducerile de locuri de muncă şi pierderea producţiei de combustibil pentru ţară, a declarat duminică ministrul Industriei, Aldo Urso, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rafinăria ISAB reprezintă aproximativ 20% din capacitatea de rafinărie a Italiei şi angajează direct 1.000 de lucrători într-una dintre regiunile mai sărace ale Italiei.

Lukoil a fost în discuţii cu platforma americană de investiţii Crossbridge Energy Partners pentru a vinde ISAB, într-o mişcare care ar fi ajutat la evitarea opririi rafinăriei din cauza unui viitor embargo asupra petrolului rusesc.

Grupul rus, însă, a respins oferta Crossbridge, a informat vineri Financial Times, făcând presiuni asupra guvernului de a găsi soluţii pentru a preveni falimentul rafinăriei, când va începe embargoul petrolului, pe 5 decembrie.

Duminică, Urso a spus că speră că Lukoil îşi va continua activităţile în Sicilia sau, dacă doreşte, să vândă afacerea unui investitor italian sau străin.

”În acest caz, întrucât este un sector în care există prerogative de aur, orice posibil transfer de proprietate ar putea fi condiţionat de ceea ce considerăm fundamental, care este mai presus de toate continuitatea nivelurilor de producţie şi de ocupare”, a spus Urso, vorbind la Radio 24.

Roma are reglementări speciale anti-preluare sau aşa-numitele ”prerogative de aur”, pentru a proteja companiile considerate de importanţă strategică de interesele străine.

Marcând o difernţiere faţă de administraţiile anterioare, guvernul premierului Mario Draghi a folosit prerogativele de aur pentru a stabili condiţii pentru zeci de tranzacţii.

Urso a declarat recent că administraţia premierului Giorgia Meloni va continua să folosească astfel de reguli pentru a proteja interesul naţional al ţării.

Luna trecută, autorităţile italiene au oferit Lukoil ”o scrisoare de confort”, pentru a ajuta rafinăria ISAB să obţină finanţare bancară pentru a cumpăra petrol non-rus, dar creditorii nu au deblocat încă fondurile atât de necesare.

O sursă care cunoaşte problema a declarat pentru Reuters că alţi potenţiali cumpărători sunt interesaţi de ISAB, citând printre alţii grupul energetic norvegian Equinor.

Grupul nordic nu a fost disponibil imediat pentru a comenta această problemă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.