Guvernul Germaniei a ajuns la un acord cu privire la bugetul său pentru 2024 şi va menţine restricţiile actuale privind datoria publică, anul viitor, după săptămâni de negocieri tensionate, au anunţat miercuri partenerii coaliţiei aflată la guvernare, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acordului, guvernul va economisi 17 miliarde de euro în bugetul său de bază prin încetarea subvenţiilor care dăunează climei şi reducerea costurilor, a declarat cancelarul Olaf Scholz într-o conferinţă de presă de miercuri.

”Prioritizarea înseamnă să ne dăm seama împreună ce ne putem permite şi ce nu. Este, de asemenea, despre reduceri şi economii. Nu ne place să facem acestea, desigur, dar sunt necesare”, a spus Scholz.

Germania va reduce, de asemenea, cheltuielile din fondul său pentru climă şi transformare, care a fost în centrul negocierilor.

Scholz a adăugat că guvernul îşi menţine obiectivele, inclusiv sprijinirea Ucrainei, promovarea transformării ecologice a Germaniei şi consolidarea coeziunii sociale.

”Aceste trei obiective ne conduc într-o manieră neschimbată. Dar este clar că trebuie să reuşim să ajungem la ele cu mult mai puţini bani”, a spus Scholz, adăugând că guvernul îşi va păstra, de asemenea, frâna datoriei, adoptată pentru prima dată în 2009.

Frâna limitează valoarea datoriei publice şi limitează deficitul bugetar structural al ţării. Poate fi suspendată doar în situaţii de urgenţă, cum ar fi pandemia de Covid-19.

Tensiunile bugetare au izbucnit în noiembrie, după ce curtea constituţională a Germaniei a decis că planurile guvernului de a realoca în bugetul actual datoria de urgenţă neutilizată, creată în timpul pandemiei de Covid-19, este ilegală.

Miercuri, Scholz a spus că decizia nu va avea impact numai asupra bugetului actual şi viitor, ci şi asupra modului în care vor fi create şi înfiinţate alte bugete.

Decizia a făcut un deficit în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro în bugetul naţional pentru 2024, forţând partenerii de coaliţie să-şi reevalueze planurile şi ridicând întrebări cu privire la elementele fundamentale ale politicii economice, inclusiv frâna datoriei.

Diviziunile politice au îngreunat şi au prelungit negocierile acordului.

Institutul german de cercetare economică IW a declarat miercuri că se aşteaptă ca produsul intern brut al ţării să se contracte cu 0,5% anul viitor, invocând criza bugetară şi incertitudinea legată de finanţe ca unul dintre factorii cheie.

Ministrul german de Finanţe Christian Lindner, care face parte din Partidul Liber Democrat, a fost hotărât să menţină frâna datoriilor.

Cancelarul social-democrat Olaf Scholz şi ministrul Economiei, de la Partidului Verzilor, Robert Habeck, au pledat pentru o nouă suspendare a frânei datoriilor, invocând capacitatea de a menţine politici în jurul beneficiilor şi de a urmări o tranziţie ecologică a economiei.

În ciuda obstacolelor recente, alianţa de conducere este funcţională, a subliniat Lindner în cadrul conferinţei de presă de miercuri.

”Această coaliţie este capabilă să ia măsuri şi să fie de acord chiar şi atunci când este vorba de sarcini foarte dificile.”

Acordul bugetar trebuie discutat acum de comisia parlamentară pentru buget, înainte de a fi transmis spre revizuire parlamentului, apoi Consiliului Bundesrat, care reprezintă cele şaisprezece state ale Germaniei la nivel federal.

Un buget temporar va fi în vigoare pentru a finaliza procesul, ceea ce va permite cheltuieli administrative vitale şi juridice.

”Este o veste foarte bună, aş spune că guvernul a ajuns la o înţelegere şi a ajuns la o înţelegere încă în acest an, ceea ce va însemna aproape sigur că gospodăriile şi companiile vor avea mult mai multe certitudini cu privire la ceea ce se va întâmpla anul viitor, în special cu chestiuni legate de sprijinul energetic”, a declarat Holger Schmieding, economist-şef la Berenberg, pentru CNBC, înainte ca acordul să fie anunţat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.