Guvernul a extins perioada plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale de la 1 aprilie 2023 până la 31 august 2023. De asemenea, Executivul a stabilit pentru furnizori un plafon maxim de decontare de către bugetul de stat al megawatt-ului de energie electrică la 1.300 de lei. ”Tranzacţiile succesive, care au crescut preţul artificial al energiei electrice sau al gazului natural, vor fi dur sancţionate cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care acum ANRE o are la dispoziţie”, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Virgil Popescu a prezentat, într-o postare pe Facebook, principalele modificări aduse OUG 27:
 
”- Schema de protejare a populaţuiei, prelungităAm aprobat modificările la OUG 27. Se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanţei până în data de 31 august 2023. Altfel spus, schema de protejare a populaţiei şi a mediului economic se extinde până la 31 august 2023.
- Plafon maxim de decontarePentru a încuraja furnizorii să achiziţioneze energie ieftină, s-a stabilit un plafon maxim de decontare al MW-ului de energie electrică de maxim 1300 lei. Furnizorul nu va mai primi decontare pentru sumele care depăşesc 1300 lei.
- Tranzacţiile succesive, sancţionate dur. Tranzacţiile succesive, care au crescut preţul artificial al energiei electrice sau al gazului natural, vor fi dur sancţionate cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care acum ANRE o are la dispoziţie.
- Vânzare a energiei pe termen lung şi contracte bilaterale. Statul, acolo unde este acţionar, se va asigura că vânzarea energiei va fi pe termen lung, pe 5 ani de zile, cu scopul de a asigura predictibilitatea preţului şi pentru a elimina speculaţiile din piaţă. Ne vom asigura ca furnizorii şi distribuitorii vor putea să-şi asigure clienţii finali şi consumul tehnologic prin contracte bilaterale. Până la 1 noiembrie trebuie să existe asemenea strategii de vânzare.
- Plafoanele de consum pentru populaţie se menţin şi la energie electrică şi la gaze. Cei care au un consum cuprins între 0-100 KWh vor plăti 0,68 de lei/kWh. Cei care consumă între 100,01- 300 KWh vor plăti un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică care va depăşi 255 kWh/lună va fi facturat la preţul din contractul semnat cu furnizorul. Prin această decizie vrem să stimulăm populaţia să facă o economie a consumului. La gaze naturale rămâne preţul maxim 0,31 de lei/kWh valabil fără un plafon de consum. Pentru populaţie, preţul la gaze naturale este reglementat, producătorii având obligaţia să vândă gazul natural furnizorilor de clienţi casnici cu 150 de lei/MW. Această reglementare este valabilă- la acelaşi preţ- şi pentru producţia de energie termică pentru CET-uri.
- Protecţie pentru mediul economic şi instituţiile publice. Spitalele publice şi private, învăţământul public şi privat, furnizorii publici şi privaţi de servicii sociale au un plafon de 1 leu kWh indiferent de cantitatea de energie electrică consumată. Ceilalţi: IMM-urile, industria alimentară, alt gen de instituţii publice vor fi sprijinite cu 85% din cantitatea consumată, tocmai pentru a încuraja, şi la acest nivel, economisirea de energie. La gaze, pentru consumul non-casnic, vorbim de acelaşi plafon de 0,37 lei/ kWh pentru toţi cei care consumă până în 50.000 de MW anual”, a arătat Popescu.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a prezentat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, modificările aduse Ordonanţei 27. 

 
“În această seară am aprobat modificările la Ordonanţa 27. Practic, se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanţei 27 de la 1 septembrie anul anul acesta, deci practic de astăzi până în data de 31 august a anului viitor. Asta este prima schimbare. Practic, schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2023 la 31 august 2023”, a afirmat ministrul Energiei. 
 
El a prezentat şi plafoanele de consum.  
 
“Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi: între 0 şi 100 de kilowaţi consum preţul este de 68 de bani pe kilowat. Este o uşoară schimbare între 0 şi 300 kilowaţi, acelaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie, practic, preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon, diferenţa între 255 şi 300 la preţul din contract. Pentru mediul economic, pentru instituţiile publice rămâne un leu pe kilowat. Spitalele, fie că sunt publice, fie că sunt private, educaţia, fie că este publică, fie că este privată, furnizorii de servicii sociale, fie că sunt publici, fie că sunt privaţi, un leu pe kilowat pentru întreaga cantitate de energie electrică consumată. Ceilalţi, IMM-urile industria alimentară, celelalte instituţii publice, 85% din cantitatea consumată tocmai pentru a încerca să-i stimulăm şi să economisească mai multă energie electrică”, a transmis Virgil Popescu.
 
El a menţionat că preţul plafonat pentru populaţie rămâne la acelaşi nivel, de 31 de bani. 
 
“La gaze naturale, 31 de bani, rămâne acelaşi preţ pentru populaţie, pentru kilowatul de gaz natural consumat. Ceea ce poate nu a fost până acum exemplificat, nu a fost spus, în iarna trecută, populaţia avea un plafon de consum, în iarna aceasta nu mai există acest plafon de consum. (…) La gaze naturale pentru populaţie preţul este reglementat, producătorii au obligaţia să vândă gazul natural furnizorilor de clienţi casnici cu 150 de lei pe megawatt şi, de asemenea, este plafonat, este reglementat şi pentru producţia de energie termică la acelaşi preţ, pentru CET-uri. Pentru consumul non-casnic vorbim de acelaşi preţ de 37 de bani pe kilowatt”, a explicat ministrul Energiei. 
 
El a mai anunţat că a fost introdus în ordonanţă un plafon maxim de decontare pentru furnizori, acesta fiind stabilit la un preţ maxim de 1.300 de lei pentru megawatt-ul de energie electrică. 
 
“Se introduce în plus o modalitate de a încuraja furnizorii să-şi caute energie mai ieftină şi să nu aştepte ca statul să deconteze indiferent ce sumă. Practic, uitându-ne împreună cu ANRE, cu Ministerul de Finanţe, la absolut toţi din piaţă şi să vedem exact preţurile medii ale tranzacţiilor, s-a stabilit un plafon maxim de decontare de către bugetul de stat al megawatt-ului de energie electrică la 1.300 de lei. Practic, tot ce este peste 1.300 de lei, dacă furnizorul nu este suficient de competitiv, să-şi caute energie şi crede că i se poate deconta absolut orice preţ, nu va mai beneficia de bani de la bugetul de stat”, a mai afirmat Virgil Popescu.
 
El a adăugat că va fi sancţionată creşterea artificială a preţului energiei sau gazului natural. 
 
“De asemenea, se descurajează tranzacţiile succesive, uitându-ne în piaţă faimoasa trecere a energiei electrice de la un furnizor la altul, de la un trader la altul şi ajunge la furnizori pentru a creşte preţul artificial, preţul de energiei electrice sau gazului natural va fi de data aceasta foarte dur sancţionată, pentru că nu este normal să avem acest tip de comportament în piaţă şi practic va fi sancţionată cu 5 la sută din cifra de afaceri, amendă pe care ANRE o are la dispoziţie pentru a putea să o aplice”, a mai declarat Virgil Popescu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.