Guvernul elveţian a anunţat vineri noi reguli pentru cele cinci bănci majore ale naţiunii, cerând ca acestea să-şi sporească lichiditatea pentru a face faţă mai bine în viitor condiţiilor dificile, cum a fost pandemia de Covid-19, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Revizuirea este menită să asigure că băncile de importanţă sistemică deţin suficientă lichiditate pentru a absorbi şocurile de lichiditate şi pentru a-şi acoperi nevoile în caz de restructurare sau lichidare”, a declarat Consiliul Federal Elveţian într-un comunicat care anunţă adoptarea ordonanţei.

O schimbare este că băncile considerate importante din punct de vedere sistemic trebuie acum să deţină suficientă lichiditate pentru a face faţă unei crize de lichiditate de 90 de zile, în loc de pragul anterior de 30 de zile, a spus consiliul federal format din şapte membri.

Cele cinci bănci de importanţă sistemică din Elveţia sunt UBS, Credit Suisse, Raiffeisen, PostFinance şi Zuercher Kantonalbank.

Cerinţele intră în vigoare la 1 iulie, potrivit comunicatului.

Conform noilor reguli, Autoritatea Elveţiană de Supraveghere a Pieţei Financiare (FINMA) ar putea impune suprataxe specifice instituţiei, se arată în comunicat.

Pentru a ajuta băncile să îndeplinească noile cerinţe, anumite măsuri pot fi luate în considerare pentru limita superioară de lichiditate, de exemplu vânzarea de titluri de valoare tranzacţionabile pe care o bancă le poate folosi pentru a genera lichiditate în timpul unei crize.

Consiliul a spus că unele dintre criticile exprimate de bănci au fost luate în considerare la elaborarea noilor reguli.

Într-o declaraţie pentru Reuters, Credit Suisse a declarat că a luat la cunoştinţă modificările aduse ordonanţei de lichiditate.

Cele cinci bănci au primit o perioadă de tranziţie de 18 luni pentru a se conforma cerinţelor de lichiditate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.