Guvernul a adoptat, joi, o hotărâre care amendează HG 1571/2022 pentru a asigura corelarea cu ultima versiune a PS 2023-2027, potrivit ultimei modificări de la nivelul anului 2023, prin introducerea intervenţiilor a căror implementare începe în anul 2024, respectiv intervenţia PD-26 - Sprijin cuplat pentru venit-Porumb pentru siloz şi intervenţia PD-27-Creşterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin păşunat extensiv pe pajişti în condiţii optime de sustenabilitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin urmare, conform comunicatului de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Guvernul a adoptat Hotărârea pentru modificarea şi completarea HG nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă şi de la bugetul de stat.

Totodată, potrivit sursei citate, hotărârea de Guvern vizează:

- clarificarea anumitor elemente aferente cadrului administrativ  şi instituţional;

- explicarea unor termeni şi expresii, astfel încât, utilizarea acestora în cuprinsul actului normativ şi ulterior în actele subsecvente de punere în aplicare, să asigure un nivel ridicat de înţelegere din partea tuturor persoanelor interesate;

- modificarea şi completarea normelor privind  plăţile, a condiţiilor generale şi specifice de accesare a intervenţiilor în corelare cu prevederile regulamentelor europene aplicabile PAC şi ultimei variante a PS 2023-2027;

-asigurarea flexibilităţii şi predictibilităţii cadrului normativ naţional, adaptat noului cadru normativ european aplicabil Politicii Agricole Comune în ceea ce priveşte performanţa, raportarea şi monitorizarea implementării planului.

Hotărârea nu influenţează contribuţia totală a Uniunii Europene aprobată pentru implementarea intervenţiilor din PS 2023-2027, potrivit Deciziei de punere în aplicare a Comisiei Europene nr. C (2022) 8.783 din 7.12.2022 de aprobare a planului strategic PAC 2023-2027 al României în vederea unui sprijin din partea Uniunii finanţat de Fondul european de garantare agricolă şi de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.