Şeful Cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă, a anunţat, marţi, la finalul şedinţei de Guvern, că în cadrul acesteia au fost adoptate două măsuri pentru domeniul HoReCa, una referindu-se la scutirea de la plata impozitului specific pentru acest domeniu pentru 90 de zile, iar cealaltă la scutirea unei tranşe pentru operatorii economici din domeniul Horeca care deţin în administrare şi proprietăţi de plajă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Astfel, prin Ordonanţa de Urgenţă propusă astăzi, iniţiată de Ministerul Economiei, în domeniul HoReCa au fost adoptate două reglementări importante, respectiv scutirea de la plata impozitului specific pentru acest domeniu pentru o perioadă de 90 de zile, care se adaugă la perioada anterioară de 60 de zile, perioada stării de urgenţă, perioadă pentru care au fost scutiţi de la plata impozitului specific”, a declarat Ionel Dancă. 
 
El a precizat că plata acestui impozit se va face până la 25 octombrie, şi nu 25 iulie cum era stabilit iniţial. 
 
"Mecanismul în baza căruia se va aplica această scutire este următorul: impozitul acesta este un impozit anual datorat de către operatorii economici din zona hoteluri, restaurante, cafenele şi din cuantumul impozitului anual calculat la 365 de zile se scade perioada de 90 de zile pentru operatorii economici care beneficiază de această facilitate în baza acestui act normativ, la care se adaugă cele 60 de zile anterioare pentru care au fost scutiţi la plată. Plata acestui impozit calculat în acest fel se va face până la data de 25 octombrie 2020. A fost astfel amânat termenul de plată de la 25 iulie 2020 la 25 octombrie”, a explicat şeful Cancelariei primului ministru. 
 
O altă măsură luată de Guvern a fost scutirea de la plata unei tranşe pentru operatorii economici din HoReCa şi care deţin în administrare şi proprietăţi pe plajă. 
 
"Tot pentru domeniul HoReCa şi în special al operatorilor economici din zona turistică şi de hoteluri, restaurante, cafenele, care deţin în administrare proprietăţi pe plajă, astăzi, în baza acestui act normativ aceştia au fost scutiţi de una din cele trei tranşe de plată la care aveau obligaţia pentru anul 2020. Operatorii economici care desfăşoară activităţi pe plajă, care au în administrare aceste spaţii, erau obligaţi la plata unor taxe de administrare a acestor plaje, în număr de trei tranşe. Potrivit acestui act normativ, sunt scutiţi de una dintre aceste tranşe. Pentru cei care aveau obligaţia de plată în trei tranşe, iar pentru cei care aveau obligaţia în două tranşe sunt scutiţi de 30% din cuantumul datorat”, a detaliat Ionel Dancă.
 
Întrebat dacă vor exista facilităţi fiscale şi pentru cei care deţin afaceri în domeniul jocurilor de noroc, şeful Cancelariei primului ministru a declarat: "A fost o propunere aflată în primă lectură, urmează să se analizeze într-o şedinţă de Guvern ulterioară modul de aplicare a unor astfel de măsuri. Dar şi aici se impune o precizare. Vorbim despre facilităţi pentru unii operatori economici pentru perioada în care aceştia au avut activitatea întreruptă parţial sau temporar pe perioada stării de urgenţă. O astfel de măsură a rămas în analiză pentru o şedinţă de Guvern ulterioară”.
 
El a precizat că din acea ordonanţă de urgenţă legată de HoReCa a fost scos punctul care se referea la facilităţii în domeniul jocurilor de noroc.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.