Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în şedinţa de miercuri, plăţile urmând să se efectueaze până la data de 30 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre acordarea de finanţare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, şi de finanţare naţională, în aceeaşi sumă, pentru micii fermieri, afectaţi de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 şi a scăderii cererii de produse din partea Chinei, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepţionale destinate producătorilor de lapte şi fermierilor din alte sectoare de creştere a animalelor.

”De ajutorul financiar beneficiază producătorii care deţin un efectiv de vaci de minimum 3 şi maximum 9 capete, inclusiv, identificate şi înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data depunerii cererii şi care, totodată, au livrat/vândut direct minimum 4 tone lapte în perioada 1 aprilie 2015 - 31 martie 2016”, potrivit sursei citate.

Suma cuvenită fiecărui producător de lapte se calculează de către A.P.I.A. prin împărţirea sumei totale la efectivul eligibil de vaci de lapte.

Pentru obţinerea ajutoarelor financiare, producătorii de lapte depun solicitările la centrul judeţean al APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, până la data de 2 mai 2017, inclusiv.

Resursele financiare se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.