Grupul GSK îşi propune să transmită autorităţilor de reglementare vaccinul său pentru virusului respirator comun, cunoscut sub numele de virusul sinciţial respirator (RSV), pentru a fi revizuit mai târziu în acest an, după ce datele intermediare au arătat că vaccinul a fost eficient într-un studiu clinic în fază avansată, efectuat pe adulţi în vârstă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

RSV este o cauză principală a pneumoniei la copiii mici şi la vârstnici, dar structura moleculară complexă a virusului şi preocupările legate de siguranţă au împiedicat eforturile de a dezvolta un vaccin, de când virusul a fost descoperit pentru prima dată, în 1956.

Companii precum Pfizer, J&J, Sanofi, Moderna şi AstraZeneca se întrec şi ele pentru a obţine o terapie pentru RSV sau un vaccin aprobat.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Cel mai recent studiu al GSK este primul care arată o eficacitate semnificativă statistic pentru RSV la adulţii cu vârsta de cel puţin 60 de ani, a declarat vineri producătorul britanic de medicamente despre studiul în curs.

Dacă va fi aprobat, vaccinul RSV este de aşteptat să genereze venituri de ordinul miliardelor de dolari pentru GSK, care este deja cel mai mare producător de vaccinuri din lume în funcţie de vânzări, dar s-a confruntat cu presiuni din partea investitorilor activişti, cum ar fi Elliott Management, care au îndemnat compania din Londra să-şi consolideze portofoliul de medicamente.

Datele referitoare la vaccinul pentru RSV reprezintă un impuls esenţial pentru rata de succes în dezvoltarea de medicamente de către GSK, grupul pregătindu-se să-şi separe luna viitoare divizia de produse de sănătate comercializate fără prescripţie medicală într-o companie independentă cotată la bursă, numită Haleon.

După separare, GSK se va concentra exclusiv pe vaccinuri şi medicamente comercializate pe bază de reţetă medicală.

GSK evaluează, de asemenea, dacă vaccinul administrat femeilor însărcinate poate conferi imunitate copiilor nenăscuţi.

În februarie, compania a oprit înscrierea şi vaccinarea în trei studii privind RSV la femei însărcinate, după ce iniţial a întrerupt studiile pe baza recomandărilor de siguranţă de la un comitet independent.

În studiul cu adulţi în vârstă, GSK a spus că nu au fost observate probleme neaşteptate de siguranţă în analiza intermediară.

RSV este unul dintre cele mai frecvente virusuri care cauzează boli. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar provoacă aproximativ 360.000 de spitalizări şi peste 24.000 de decese la nivel global în fiecare an, conform cifrelor GSK.

Tratamentul lunar Synagis, al companiei Swedish Orphan Biovitrum, este în prezent singura terapie preventivă împotriva RSV la sugarii cu risc ridicat.

GSK nu a dezvăluit amploarea protecţiei conferite de vaccin, dar a spus că vaccinul a oferit ”protecţie excepţională” adulţilor în vârstă, faţă de consecinţele grave ale infecţiei cu RSV.

În schimb, detaliile vor fi prezentate în reviste medicale şi într-o întâlnire ştiinţifică viitoare.

Analiştii Jefferies au estimat ca vaccinul pentru adulţi în vârstă ar putea genera vânzări de până la 2,5 miliarde de dolari la nivel mondial.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.