Grupul KMG International anunţă că nu înregistrează dificultăţi în aprovizionarea cu materii prime, în contextul incidentului recent din portul Novorossiysk, care a afectat capacitatea de încărcare a ţiţeiului din conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC). Rafinăria Petromidia procesează, în special, ţiţei origine Kazahstan (Ural, CPC), cu încărcare în terminalele onshore şi offshore din portul Novorossiysk. Compania arată că rafinăria Petromidia dispune de stocuri operaţionale de ţiţei, la care se adaugă şi stocurile de urgenţă, constituite conform obligaţiilor legale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În contextul incidentului recent din portul Novorossiysk, care a afectat capacitatea de încărcare a ţiţeiului din conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC), Grupul KMG International confirmă că nu înregistrează dificultăţi în aprovizionarea cu materii prime şi nu există elemente care ar putea determina o reducere, în perioada următoare, a volumelor şi a livrărilor de produse petroliere la nivel naţional, dar şi în regiune. Cu sprijinul KMG Trading, divizia de comerţ cu ţiţei şi produse petroliere, două tancuri petroliere urmează să ajungă în portul Midia, să suplimenteze rezervele actuale de ţiţei ale rafinăriei Petromidia. În acelaşi timp, precizăm că entitatea specializată KMG Trading are experienţa şi capacitatea necesară pentru identificarea şi asigurarea aprovizionării cu ţiţei a rafinăriei Petromidia, de pe piaţa de profil, în orice context”, anunţă compania.

În ultimii 15 ani, rafinăria Petromidia a beneficiat de investiţii majore în modernizarea şi eficientizarea proceselor de producţie.

”Complexitatea tehnologică atinsă îi oferă rafinăriei din Năvodari capabilitatea şi flexibilitatea de a procesa diferite tipuri de ţiţei”, arată compania.

Rafinăria Petromidia procesează, în special, ţiţei origine Kazahstan (Ural, CPC), cu încărcare în terminalele onshore şi offshore din portul Novorossiysk. Ponderea ţiţeiului de tip CPC (care se încarcă prin terminalele offshore – afectate de incidentul recent) în reţetele de obţinere a produselor petroliere din Petromidia este una scăzută, comparativ cu alte tipuri de ţiţei utilizate în mod curent.

”Conform procedurilor interne, rafinăria dispune de stocuri operaţionale de ţiţei, la care se adaugă şi stocurile de urgenţă, constituite conform obligaţiilor legale. Stocurile permit şi asigură funcţionarea rafinăriei pentru o perioadă de timp, în funcţie de gradul de utilizare, dar şi de eventualele condiţii meteorologice nefavorabile sau probleme tehnice pe fluxul de aprovizionare”, adaugă compania.

În prezent, activităţile de producţie din rafinăria Petromidia Năvodari sunt sistate, pentru efectuarea reviziei tehnologice programate, termenul de finalizare a lucrărilor fiind estimat în data de 3 aprilie.

”În această perioadă, compania îşi onorează obligaţiile contractuale încheiate anterior şi continuă livrările de produse petroliere, din stocurile proprii sau cu sprijinul diviziei de trading a Grupului KMG International”, spun reprezentanţii companiei.

Exporturile de ţiţei de la terminalul CPC al Kazahstanului de pe coasta rusească a Mării Negre s-au oprit complet miercuri, după pagubele cauzate de o furtună majoră şi vremea rea ​​continuă, au declarat un agent portuar şi şeful CPC.

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat ulterior că aprovizionarea cu petrol de către CPC ar putea fi oprită complet timp de până la două luni.

Preţurile petrolului a crescut miercuri cu peste 5%, cotaţia ţiţeiului Brent depăşind 121 de dolari pe baril, perturbările produse în exporturile de ţiţei din Rusia şi Kazahstan prin conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC), din cauza vremii nefavorabile, contribuind la îngrijorările legate de oferta globală limitată, transmite Reuters.

Situaţia se adaugă la îngrijorările pieţei cu privire la efectul de undă al sancţiunilor severe asupra Rusiei, al doilea mare exportator mondial de ţiţei, după invazia sa din Ucraina.

Conducta CPC este o linie de aprovizionare semnificativă pentru pieţele globale, transportând aproximativ 1,2 milioane de barili de petrol pe zi din Kazahstan sau 1,2% din cererea globală.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.