Grupul energetic italian Enel a anunţat, miercuri, că a lansat obligaţiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate de 500 milioane lire, primele de acest tip pe piaţa lirei sterline, emisiunea fiind supra-subscrisă de aproape şase ori, cu oferte de aproximativ 3 miliarde de lire sterline.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Enel Finance International NV, compania de finanţare înregistrată în Olanda controlată de Enel SpA, a lansat o tranşă de obligaţiuni 'asociate cu obiectivele de sustenabilitate' pentru investitorii instituţionali de pe piaţa lirei sterline în valoare totală de 500 de milioane de lire sterline, echivalentul a circa 550 de milioane de euro. Emisiunea, care este garantată de Enel, a fost supra-subscrisă de aproape şase ori, cu oferte de aproximativ 3 miliarde de lire sterline şi participarea semnificativă a investitorilor responsabili social (SRI), permiţând Grupului Enel să-şi diversifice în continuare baza de investitori”, a anunţat grupul.

Această emisiune de obligaţiuni, prima de acest gen de pe piaţa lirei sterline, este menită să răspundă nevoilor de finanţare obişnuite ale grupului şi vine în urma adoptării de către Enel a unui "Cadru de finanţare asociat obiectivelor de sustenabilitate”, primul cadru din lume care prezintă întreaga strategie de finanţare sustenabilă în mai multe soluţii de finanţare (documente comerciale, împrumuturi şi obligaţiuni), integrând pe deplin sustenabilitatea în programul global de finanţare al grupului. Cadrul este aliniat cu "Principiile obligaţiunilor asociate cu obiectivele de sustenabilitate” ale Asociaţiei Internaţionale a Pieţei de Capital (ICMA) şi "Principiile de împrumut asociate obiectivelor de sustenabilitate” ale Asociaţiei de Împrumut (LMA), după cum a fost verificat de către furnizorul Vigeo Eiris.

"Succesul emisiunii este un semnal clar al recunoaşterii strategiei de sustenabilitate a Grupului şi a capacităţii sale de a genera valoare, contribuind la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) stabilite de Organizaţia Naţiunilor Unite. Valoarea sustenabilităţii s-a reflectat încă o dată în cerere şi în mecanica de stabilire a preţurilor emisiunii, permiţând Enel să obţină un avantaj financiar egal cu 15 puncte de bază comparativ cu o emisiune de obligaţiuni fără caracteristici de durabilitate”, menţionează compania.

În conformitate cu Cadrul, obligaţiunea este corelată cu indicatorul cheie de performanţă (KPI) al "Ponderii capacităţii instalate de energie din surse regenerabile” (respectiv, ponderea capacităţii instalate de energie din surse regenerabile consolidate din capacitatea totală instalată consolidată) şi de realizarea unei Ţinte de Performanţă Sustenabilă (SPT) egală sau mai mare de 60% până la 31 decembrie 2022 (la 30 iunie 2020, indicatorul era egal cu 51,9%). Pentru a asigura transparenţa rezultatelor, realizarea ţintei va fi certificată printr-un raport de asigurare specific, emis de un auditor angajat cu acest scop.

Emisiunea a fost structurată într-o singură tranşă de 500 de milioane de lire sterline plătind o rată de 1.000% până la 20 octombrie 2027. Preţul de emisiune a fost stabilit la 99,747%, iar randamentul efectiv la scadenţă este egal cu 1,038%. Data de soluţionare a emisiunii este 20 octombrie 2020.

"Rata dobânzii va rămâne neschimbată până la scadenţă, sub rezerva îndeplinirii la 31 decembrie 2022 a ţintei SPT indicată mai sus. Dacă obiectivul nu este atins, se va aplica un mecanism de creştere, care va majora rata cu 25 puncte de bază începând cu prima perioadă de dobândă ulterioară publicării raportului de asigurare al auditorului”, mai arată compania.

Obligaţiunea reflectă angajamentul Enel de a contribui la realizarea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 7.2, respectiv „Creşterea substanţială a ponderii energiei din surse regenerabile din mix-ul global de energie până în 2030”, spun reprezentanţii Enel.

În paralel cu emisiunea, Enel a încheiat cu o bancă un acord inovator pentru un "curs de schimb valutar încrucişat legat de sustenabilitate”, care va fi acoperit împotriva riscului cursului de schimb al lirei sterline cu euro şi al ratei dobânzii. Caracteristica unică a acestui instrument derivat este angajamentul ambelor contrapartide de a realiza ţinte SPT specifice şi ambiţioase, cu o reducere a costului tranzacţiei pe baza capacităţii fiecărei părţi de a-şi îndeplini ţinta SPT.

Cererea puternică a investitorilor pentru „obligaţiunea asociată obiectivelor de sustenabilitate” emisă de Enel Finance International relevă ”aprecierea pieţelor financiare pentru strategia solidă de sustenabilitate a grupului şi impactul acesteia asupra rezultatelor economice şi financiare, cu o strategie financiară axată din ce în ce mai mult pe finanţarea sustenabilă şi în conformitate cu obiectivul de a obţine o cotă a finanţării durabile egală cu 43% în 2022 şi 77% în 2030 din datoria totală brută a grupului”.

Emisiunea de obligaţiuni urmează celor două obligaţiuni anterioare corelate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă emise de Enel Finance International şi plasate pe pieţele europene şi americane, confirmând Enel ca primul emitent de obligaţiuni asociate cu sustenabilitatea în monedele euro, dolar şi liră sterlină.

Emisiunea se preconizează că va fi listată pe piaţa reglementată a Bursei de Valori din Irlanda şi pe platforma de tranzacţionare multilaterală „ExtraMOT PRO” organizată şi administrată de Borsa Italiana.

Operaţiunea a fost susţinută de un consorţiu bancar, cu Barclays, BNP Paribas, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Crédit Agricole CIB, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Natixis, Société Générale Corporate & Investment Banking care acţionează în calitate de co-brokeri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.