Grupul Enel a primit o finanţare în valoare de până la 800 de milioane de dolari americani de la EKF, agenţia daneză de credit la export, pentru a sprijini investiţiile sustenabile ale grupului italian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Grupul Enel a primit o finanţare în valoare de până la 800 de milioane de dolari americani de la EKF, agenţia daneză de credit la export. Acest împrumut, facilitat de Citi, se bazează pe relaţiile comerciale pe care Grupul le-a dezvoltat la nivel mondial cu furnizorii danezi şi are ca scop sprijinirea, printr-un instrument flexibil, a dezvoltării energiei eoliene şi atenuarea efectelor schimbărilor climatice, obiective care fac parte din strategia „Net Zero 2040” a Enel”, a anunţat grupul.

Acest acord reprezintă prima finanţare generală a EKF asociată unor obiective de sustenabilitate; acordul prevede că Enel Finance America LLC, o subsidiară a Grupului Enel, va beneficia de posibilitatea unei retrageri anticipate semnificative cu o primă tranşă în octombrie 2022, cea de-a doua tranşă rămasă urmând să fie utilizată la începutul anului 2023; ambele sume vor sprijini dezvoltarea strategiei Enel care vizează creşterea investiţiilor în energia eoliană şi vor contribui la procesul tranziţiei energetice către decarbonizare.

Conform acordului, EKF este împrumutătorul, iar Citi acţionează în calitate de aranjor principal mandatat, agent al facilităţii de Credit şi agent de contra-garantare al EKF.

"Instrumentul de finanţare reprezintă cea mai recentă piatră de hotar în drumul Enel către inovarea în domeniul finanţelor sustenabile, în special în domeniul finanţelor publice internaţionale. Împrumutul ne oferă o mai mare flexibilitate, permiţând Enel să facă faţă provocărilor schimbărilor climatice şi să susţină independenţa energetică a ţărilor în care activăm”, a declarat directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli.

Împrumutul de 800 de milioane dolari se bazează pe capacitatea Enel de a atinge obiectivul de reducere a emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scope 1), măsurate în grame de CO2eq/kWh, egale sau mai mici de 140 gCO2eq/kWh până în 2024, contribuind astfel la realizarea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă al Naţiunilor Unite (SDG) 13 (Acţiunea Climatică). Definirea marjei este legată de valoarea strategiei de sustenabilitate a Enel şi prevede o reducere în avans raportată la sustenabilitate. Împrumutul include, de asemenea, un mecanism de intensificare care declanşează o ajustare a marjei în cazul în care obiectivul nu este atins.

”Am lucrat pentru a ne extinde colaborarea cu Enel şi aceasta a fost oportunitatea perfectă. Suntem încântaţi că am încheiat acest acord care susţine un portofoliu mare de proiecte eoliene cu o capacitate totală de generare de peste 1,5 GW. Instrumentul de finanţare oferă Enel flexibilitatea de care are nevoie pentru a implementa energia eoliană la scară globală şi suntem încântaţi să contribuim la acest proiect. Această realizare reprezintă, de asemenea, o piatră de hotar pentru EKF, deoarece tranzacţia coincide cu primul nostru împrumut asociat sustenabilităţii. Apreciem foarte mult relaţia cu Enel şi faptul că grupul colaborează cu exportatori danezi pentru a-şi îndeplini misiunea importantă,” a declarat Peter Boeskov, director commercial al EKF.

Tranzacţia este în conformitate cu Cadrul de finanţare legat de sustenabilitate al Enel, actualizat în ianuarie 2022, care integrează pe deplin sustenabilitatea în programul global de finanţare al Grupului. Mai mult decât atât, cadrul este în conformitate cu „Principiile obligaţiunilor asociate sustenabilităţii” ale Asociaţiei Pieţei Internaţionale de Capital (ICMA) şi cu „Principiile împrumuturilor asociate sustenabilităţii” ale Asociaţiei Pieţei de Împrumut (LMA), aşa cum au fost verificate de furnizorul terţ V.E.

Enel, care sărbătoreşte anul acesta 60 de ani de la înfiinţare, este o companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate şi energie din surse regenerabile.

La nivel global, Enel este cea mai mare companie privată producătoare de energie regenerabilă, cel mai important operator de reţea în funcţie de numărul de utilizatori finali şi cel mai mare operator de retail în funcţie de baza de clienţi. Grupul este liderul mondial în servicii de echilibrare a reţelei prin managementul consumului de energie (demand response) şi cea mai mare companie de utilităţi din Europa după EBITDA din activităţi curente.

Enel activează în peste 30 de ţări din lume, producând energie cu o capacitate totală de circa 92 GW. 

Enel Grids, linia globală de afaceri a Grupului, dedicată managementului serviciului de distribuţie a energiei electrice la nivel mondial, distribuie electricitate printr-o reţea de peste 2,3 milioane de kilometri, pentru peste 75 de milioane de utilizatori finali. Grupul furnizează energie pentru aproximativ 70 de milioane de locuinţe şi firme. Divizia de energii regenerabile a Enel, Enel Green Power, are o capacitate totală de peste 55 GW şi un mix de producţie care include energie eoliană, solară, geotermală şi hidroelectrică, precum şi instalaţii de stocare a energiei regenerabile în Europa, America, Africa, Asia şi Oceania. Enel X Global Retail, divizia globală de afaceri a Enel dedicată serviciilor energetice avansate, are o capacitate totală de circa 7,9 GW în servicii de echilibrare a reţelei prin managementul consumului de energie şi a instalat 62 MW în capacităţi de stocare behind-the-meter. La rândul ei, Enel X Way este noua divizie a Grupului, dedicată sectorului mobilităţii electrice, care gestionează global aproximativ 380.000 de puncte de încărcare, publice şi private, a maşinilor electrice, atât în mod direct, cât şi prin acorduri de interoperabilitate.

EKF este Agenţia Daneză de Credit la Export.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.