Premierul Sorin Grindeanu a evitat să spună dacă la rectificarea bugetară de peste câteva luni urmează să se taie din bugetul MApN, în condiţiile în care nu se semnează în viitorul apropiat contractele pe achiziţii majore, precizând că este un scenariu pe care nu şi-l doreşte. Grindeanu a explicat, într-un interviu la Europa Fm, că vrea ca banii să fie cheltuiţi în industria naţională de apărare, pentru ca efectele să se vadă în economia României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”I-am cerut ministrului Leş – azi am o întâlnire cu el şi cu ministrul Economiei – ca aceşti bani care merg în acest domeniu să fie cheltuiţi conform startegiei naţionale, parte a strategiei de apărare comune NATO, adică să nu fie cumpărate lucruri care nu sunt prevăzute în aceste strategii. (...) Toate aceste lucruri sunt discutate în CSAT, unele dintre ele sunt lucruri care ţin de Apărare şi nu intru în amănunte, dar (...) ne dorim ca mare parte din această sumă de bani să fie cheltuită în industria naţională de apărare, astfel încât efectele să se vadă în economia naţională, să repornim anumite fabrici care poate nu funcţionează în acest moment la capacitatea maximă”, a afirmat premierul Sorin Grindeanu.

Şeful Executivului a subliniat că îşi doreşte o ”revigorare” a industriei naţionale de apărare.

”Interesul nostru este ca mare parte din bani să fie cheltuiţi în industria naţională. Nu putem face anumite lucruri în acest moment, pentru că nu avem capacitatea tehnică de a le face, dar ne dorim să fie în industria naţională, să o revigorăm. Pe de altă parte, toate aceste achiziţii şi investiţi trebuie făcute în acord cu această strategie şi aşa va fi făcut”, a arătat prim-ministrul.

Întrebat dacă există posibilitatea reducerii bugetului MApN la rectificarea bugetară în cazul în care nu vor fi semnate contracte pe achiziţii majore, Grindeanu a răspuns că este un scenariu pe care nu şi-l doreşte.

”Îmi spuneţi un anumit scenariu pe care nu mi-l doresc. Haideţi să ajungem acolo. (...) E un angajament pe care România l-a luat”, a precizat Grindeanu.

În urmă cu două săptămâni, Guvernul a abrogat Hotărârea emisă de Cabinetul Cioloş privind achiziţia a patru corvetelor multirol, care urmau să fie construite la Galaţi, pe motiv că este ilegală.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat că Hotărârea privind corvetele dată de Cabinetul Cioloş anul trecut a fost abrogată şi a dat asigurări că acestea vor fi construite tot în România, în urma unei noi negocieri, după ce procedura va fi avizată de Parlament, exprimându-şi speranţa că în a doua jumătate a anului să fie semnat un contract avantajos pentru construirea corvetelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.