Peste 1.200 de proiecte de construcţii sunt aflate în diferite faze de realizare în Iaşi, întreaga piaţă locală fiind estimată la aproximativ 2,2 miliarde de euro, reiese dintr-o analiză realizată de compania de proiectare topografică Graphein, în colaborare cu IBC Focus, lider de piaţă în monitorizarea şantierelor şi proiectelor de construcţii din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Piaţa construcţiilor din Iaşi se va menţine stabilă şi în anul 2021, în ciuda contextului pandemic, şi are perspective solide de creştere pe termen lung. În acest moment, în capitala Moldovei sunt peste 1.200 de proiecte de construcţii aflate în diferite faze de realizare, întreaga piaţă locală fiind estimată la aproximativ 2,2 miliarde de euro”, se arată în analiză.

Datele culese din piaţă în perioada ianuarie 2020 - ianuarie 2021 indică faptul că, la nivelul judeţului Iaşi, peste 1.200 de proiecte de construcţii erau în diverse faze de realizare. „Anul trecut am asistat la o anumită inerţie, multe proiecte fiind continuate după ce au fost demarate în 2019. Chiar şi aşa sectorul construcţiilor nu a resimţit atât de puternic şocul generat de criza sanitară şi cea economică. Cred că anul 2021 se va situa la un nivel similar celui anterior, resimţindu-se deja în piaţă o efervescenţă din partea dezvoltatorilor imobiliari, dar şi a autorităţilor locale”, a declarat directorul general al Graphein, Eugen Ursu.

Analiza realizată de Graphein şi IBC Focus urmăreşte piaţa atât la nivel cantitativ, cât şi structural. Astfel, datele arată că sectorul construcţiilor din Iaşi este dominat în continuare de proiectele rezidenţiale private (ansambluri rezidenţiale noi, vile, apartamente). Din totalul celor 1.276 de proiecte, 475 sunt clădiri rezidenţiale (aproximativ 37% din piaţă). Locul doi este ocupat de construcţiile sociale şi comunitate (182 la număr), birouri/comercial (181) şi industrial (137).

Raportul se schimbă dacă piaţa este analizată din punct de vedere al valorii investiţiilor. Astfel, cele mai mari sume vor fi investite în spaţii de birouri şi comerciale (aproximativ 820 milioane de euro), în timp ce piaţa construcţiilor rezidenţiale este estimată la valoarea de 686 milioane de euro, reiese din raport. O sumă importantă ar urma să fie alocată proiectelor de infrastructură (drumuri, poduri), unde valoarea totală a investiţiilor este de aproximativ 200 milioane de euro.

Analiza face o radiografie amănunţită a pieţei construcţiilor din Iaşi şi include toate proiectele aflate în diverse stadii de realizare. Astfel, reprezentanţii Graphein susţin că sunt 500 de proiecte aflate în fază avansată de execuţie (construcţie, amenajare sau finalizate). Alte peste 720 de proiecte se află încă în fază incipientă (autorizare, proiectare, înainte de execuţie sau chiar intenţie).

Din punct de vedere a dimensiunii proiectelor, cele mai multe au o valoare medie (între 200.000 şi 1 milion de euro), în timp ce 300 de investiţii depăşesc valoarea de un milion de euro, fiind încadrate la proiecte mari. Peste 440 de proiecte sunt încadrate la categoria mici (sub 200.000 de euro), se mai arată în raport.

Cele mai importante proiecte din 2021

În judeţul Iaşi, anul 2021 se arată cel puţin la fel de dinamic. Chiar dacă unele proiecte au fost îngheţate, multe altele sunt în diverse stadii de execuţie. 

Silk District se anunţă a fi un proiect integrat, dezvoltat pe 10 hectare, unde se vor construi numai în prima fază imobile cu 315 apartamente, de 1-4 camere. Proiectul va include şi mai multe clădiri de birouri. Termenul de livrare este sfârşitul anului 2022.

Palas Campus este format din şase corpuri diferite, care, în total, vor însuma o suprafaţă construită de peste 86.000 mp, cu o amprentă la sol de peste 15.000 mp.

În anul 2021 Impact Developer & Contractor va demara lucrările la un nou proiect rezidenţial major Greenfield Copou, în cartierul Copou din Iaşi. Este vorba despre un proiect imobiliar cu 800 de apartemente, dar care va cuprinde şi grădiniţă, zone comerciale, zonă de spa şi zone de relaxare.

Poitiers Towers este un proiect aflat pe bulevardul Poitiers, care va include 8 blocuri turn, a câte 15 etaje fiecare. În total vor fi 1.150 de apartamente premium de 1, 2 şi 3 camere, cu 1.300 locuri de parcare.

Copou Garden Residence este un proiect de 7 imobile, care va însuma 1.120 de apartamente, cu parcări subterane şi supraterane. Complex rezidenţial va cuprinde şi spaţii de locuire colectivă, spaţii pentru dotări şi servicii, adăposturi de apărare civilă, depozitări, precum şi un spaţiu central de tip parc pentru petrecerea timpului în aer liber.

Proiecte de infrastructură

Reprezentanţii Graphein susţin că şi proiectele de infrastructură sunt notabile. Autostrada A8 (Ungheni – Iaşi – Tg. Mureş): tronsonul Ungheni - Iaşi - Tg. Neamţ (100 km) – lansată licitaţie pentru contractul de proiectare. Cel mai avansat tronson din autostradă este sectorul montan dintre Tg. Neamţ şi Tg. Mureş (211 km), unde studiul de fezabilitatea ar urma să fie predat în prima jumătate a anului. Recent, Ministerul Transporturilor a anunţat că cele două capete din sectorul montan al A8 urmează să fie incluse pentru finanţare prin PNRR.

Autostrada A7 (Ploieşti – Paşcani): în acest an vor fi lansate etapizat licitaţiile de execuţie: Ploieşti - Buzău (63 km, termen lansare licitaţie: iunie 2021), Buzău - Focşani (83 km, august 2021), Focşani - Bacău (96 km, decembrie 2021) şi Bacău - Paşcani (77 km, octombrie 2021).

DJ281 (tronsonul Belceşti – Lespezi, 40 km) este scos la licitaţie pentru suma de 96 milioane de lei, fără TVA.

DJ 282 limita Iaşi – Rediu – Movileni – Gropniţa – DJ 281D (circa 30 km, valoare estimată 66,2 milioane lei) este în lucru.

DJ 281 D de la Coarnele Caprei – Focuri – Gropniţa şi modernizare DJ 281 D Coarnele Caprei – Belceşti (circa 22 km, valoare estimată de 46 milioane lei) sunt în lucru

Graphein este o companie care oferă servicii de topografie inginerească, asistenţă topografică pentru infrastructură, cadastru şi intabulare, scanare 3D, şi pentru urmărirea comportării în timp a construcţiilor. După înfiinţarea în anul 2014, Graphein a lansat recent şi opţiunea de francizare pentru parteneri locali. Sediul central al companiei este la Bucureşti, unde a fost consolidată o echipă de 30 de anagajaţi, dar recent compania s-a extins teritorial la Iaşi şi Cluj.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.