Google, divizie a grupului Alphabet, a anunţat marţi un serviciu de streaming pentru jocuri video bazat pe browser, numit Stadia, care va încerca din acest an să profite de tehnologia cloud a companiei şi de reţeaua globală de centre de date a acesteia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tehnologia permite utilizatorilor să joace jocuri prin intermediul browser-ului de internet, fără să aştepta descărcarea conţinutului pe un dispozitiv. În acest fel, accesarea jocurilor poate deveni la fel de uşoară ca vizionarea unui video pe YouTube.

Deocamdată,  Google a oferit puţine informaţii referitoare la preţuri sau titlurile disponibile pentru acest serviciu, care ar putea întâmpina o competiţie dură din partea publisherilor de jocuri şi a unor rivali ca Amazon.com şi Microsoft.

”Jocul aşteptării va deveni un lucru al trecutului”,  declarat Phil Harrison, vicepreşedinte al Goole responsabil cu noul serviciu, în timpul unei prezentări organizate marţi la San Francisco, în timpul Conferinţei Dezvoltatorilor de Jocuri, care va reuni în această săptămână aproximativ 25.000 de persoane care lucrează în industria jocurilor video.

Potrivit Google, Stadia va fi lansat în acest an în Statele Unite, Canada şi mare parte din Europa.

Compania nu a precizat care vor fi preţurile jocurilor şi nici cum vor putea fi accesate acestea prin intermediul noului serviciu. Demonstraţiile prezentate marţi au avut loc cu jocurile francizelor Doom şi Assassin’s Creed, iar Google a precizat că va dezvolta şi jocuri proprii.

Deşi utilizatorii ar putea fi atraşi de ideea accesului rapid la jocuri de pe orice dispozitive, ar putea să nu primească jocurile dorite. Analiştii s-au întrebat dacă firmele de tehnologie vor fi capabile să perceapă utilizatorilor preţuri suficient de ridicate pentru a trage publisherii de top, care au vânzări profitabile de jocuri.

Publisherii de jocuri ar mai putea decide să lanseze propriile servicii de streaming, aşa cum au procedat în utlimii ani studiourile de filme şi televiziune cu conţinutul propriu.

Mai multe companii de tehnologie vor să îşi mărească veniturile din servicii cu ajutorul streamingului de jocuri, între acestea aflându-se Sony, Nvidia şi Microsoft.

Google a obţinut rezultate mixte pe piaţa jocurilor. Jocurile video au cele mai bune vânzări prin magazinul de aplicaţii destinat dispozitivelor cu Android. Compania a vândut anul trecut jocuri în valoare de 21,5 miliarde de dolari, potrivit firmei de cercetare Sensor Tower. Iar jocurile se află în top trei categorii în serviciul video YouTube deţinut de Google.

Anul trecut, Apple a vândut însă prin intermediul App Store jocuri în valoare de aproximativ 33 de miliarde de dolari, iar industria jocurilor consideră că divizia Twitch a Amazon.com, şi nu YouTube, este cel mai popular serviciu de streaming pentru jocuri video.

Stadia va funcţiona pe desktop-uri, laptopuri, televizoare conectate la stick-uri de streaming Chromecast, tablete şi telefoane. Jucătorii vor putea accesa jocuri prin intermediul YouTube sau alte reţele media şi se vor juca folosind mouse-uri, tastaturi, telecomenzi USB sau o telecomandă cu Wi-Fi, pe care Google le va lansa în acest an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.